Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký kraj zamítl poslední námitku proti autobusovému tendru

, aktualizováno 12. srpna 2019, 21:11

Rada Královéhradeckého kraje dnes zamítla poslední námitku od autobusové společnosti Arriva proti výsledku tendru na autobusové dopravce pro léta 2020 až 2030. Jde o soutěž na zakázku za 7,7 miliardy korun. Novinářům to sdělili zástupci hejtmanství. Kraj má tak vybrané všechny dopravce na zajištění linkové dopravy ve všech oblastech a čeká na ukončení dvou správních řízení vedených u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pak by mohl podepsat s dopravci smlouvu.

"Rada Královéhradeckého kraje po podrobném a srozumitelném vypořádání se s poslední podanou námitkou na autobusový tendr společností Arriva neshledala důvody k jejímu vyhovění, a proto námitku zamítla. Trváme na tom, že námitka na soutěž byla neoprávněná," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Lhůta pro podání nabídek do tendru skončila 16. května. Zakázka je finančním objemem největší za dobu existence kraje. Všech osm vítězů v jednotlivých oblastech vybrala rada kraje v minulých týdnech. Smlouvy s vítězi však kraj zatím neuzavřel, důvodem bylo správní řízení vedené ÚOHS. Jedno správní řízení, které vedl antimonopolní úřad od 10. června na podnět společnosti Autobusová doprava Podbořany, už v polovině července ÚOHS zastavil. Podle vedení kraje zmíněný dopravce vzal svou žádost o přezkoumání zpět.

Dopravu zajišťuje celkem 11 společností

Tři oblasti vyhrála společnost BusLine KHK. Tři má i sdružení Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě bude obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama společnost CDS Náchod. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 11 společností. Nově by se na autobusové dopravě mělo podílet pět firem.

Královéhradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy vypsal loni v říjnu, nabídky firmy podaly v květnu. Zakázka je rozdělena na osm oblastí, zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů. Plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

 

Autoři

Štítky ČR, správa, automobilová, tendr, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, doprava, správní řízení, Arriva, CDS s.r.o. Náchod, Martin Červíček, ODS, Autobusová doprava Podbořany, Transdev Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zamítl poslední námitku proti autobusovému tendru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.