Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Terminál v Peci p. S. se začal stavět. Jeho cena přesahuje 160 miliónů

Výstavba budoucího dopravního terminálu u čerpací stanice v Peci pod Sněžkou jede na plné obrátky. Stavbaři by letos chtěli mít objekt v podobě hrubé stavby. Terminál má stát 167 milionů korun bez DPH, dosud se prostavělo asi 46,5 milionu korun bez započtení daně, sdělil novinářům stavební technik radnice v Peci pod Sněžkou Jiří Čepelka. Práce začaly loni v létě, na zimu byly přerušeny a od jara opět pokračují.

"Už se betonuje první strop. Dokončuje se například založení objektu a práce na velké opěrné stěně. Probíhá vázání výztuže a hlavní betonáž svislých monolitických konstrukcí a stropů. Práce běží podle harmonogramu, žádné zpoždění není, termín dokončení platí," řekl novinářům Čepelka.

Terminál hromadné autobusové dopravy s parkovacím domem asi pro 450 aut má být hotov do konce roku 2020. "Do konce letošní stavební sezony se bude pracovat především na hlavní monolitické konstrukci, tedy na hrubé stavbě. Jde hlavně o železobetonové sloupy a stropy. Bude se pracovat, dokud to počasí dovolí," řekl novinářům Čepelka. Stavba provoz na jediné příjezdové silnici do centra Pece pod Sněžkou podle něj neomezuje.

Největší investice letošního roku

Terminál je plánován jako objekt se třemi nadzemními a dvěma podzemními podlažími. Letos jde o největší investici města. Město neúspěšně žádalo o dotaci asi 54 milionů korun, podle radnice ale nesplnilo zadávací podmínky. Projekt financuje z vlastních zdrojů a úvěru. Městu plynou příjmy například z provozu lanovky na Sněžku.

Budovaný terminál u vjezdu do centra Pece pod Sněžkou má být hlavním dopravním uzlem střediska a klíčem k vyřešení tíživé dopravní situace ve městě. Měl by na jednom místě soustředit všechny autobusové linky a vnitřní dopravu, a tím zklidnit centrum města. Další parkovací dům pro více než 300 aut radnice plánuje v části Velká Úpa. Po dokončení parkovacích domů do nich město přesune auta většiny návštěvníků střediska. Uvolní tak cenné pozemky v centru, kde by mohly postupně vzniknout pěší zóny. Nyní slouží většinou jako parkoviště.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, správa, automobilová, Pec p. S., FOTO, Pec pod Sněžkou, Jiří Čepelka, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terminál v Peci p. S. se začal stavět. Jeho cena přesahuje 160 miliónů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.