Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Největší zakázka v historii kraje zná vítěze. Autobusovou dopravu bude obstarávat BusLine

Autobusovou dopravu na Královéhradecku zajistí firma BusLine KHK. Rada Královéhradeckého kraje dnes společnost vybrala jako posledního vítěze tendru na zajištění dotované autobusové dopravy v kraji v letech 2020 až 2030. Vítěze zbývajících sedmi oblastí kraj vybral v minulých týdnech. Soutěž na zajištění autobusové dopravy má celkovou odhadovanou cenu 7,7 miliardy korun a je finančně největší v historii kraje.

Z jedenácti současných firem bude obsluhovat pět

Po dnešním rozhodnutí rady kraje získala společnost BusLine KHK tři oblasti. Tři oblasti má i sdružení Transdev Morava a Audis Bus. Zbylé dvě bude obsluhovat sdružení společností CDS Náchod a P-Transport a sama společnost CDS Náchod. Nyní pro kraj autobusovou dopravu zajišťuje 11 společností. Nově by se na autobusové dopravě mělo podílet pět firem.

Tendr ještě přezkoumává antimonopolní úřad

Smlouvy s vítězi kraj zatím uzavřít nemůže, protože tendr ve správním řízení od 10. června řeší Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). ÚOHS zahájil správní řízení na návrh společnosti Autobusová doprava Podbořany, která napadla zadávací podmínky zakázky. Námitku proti nim nejprve podala kraji, který ji zamítl. Firma se pak obrátila na ÚOHS. Smlouvy s vybranými dodavateli kraj nemůže podepsat ve lhůtě 60 dnů ode dne zahájení správního řízení.

Rada kraje by příští týden měla také řešit vypořádání námitek, které kraj obdržel od tří účastníků soutěže. Tři firmy kraj ze soutěže vyloučil.

„K zahájenému řízení na ÚOHS se Královéhradecký kraj v zákonné lhůtě vyjádřil. V tuto chvíli připravujeme všechny podklady pro vypořádání námitek. O výsledcích soutěže budeme více informovat po skončení probíhajících řízení," uvedl k tendru náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Největší zakázka v historii kraje

Královéhradecký kraj tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy vypsal loni na konci října, nabídky firmy podaly v polovině května. Zakázka je rozdělena na osm oblastí, přičemž zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů.

Kraj předpokládá, že po vyhodnocení tendru budou mít vítězné firmy na přípravu zahájení dopravy zhruba rok. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

Autoři | Foto BusLine

Štítky autobus, dopravce, BusLine, zakázka, tendr, kraj, autobusová doprava, historie, Královéhradecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, soutěž, CDS s.r.o. Náchod, Transdev Morava, Autobusová doprava Podbořany, Martin Červíček

Největší zakázka v historii kraje zná vítěze. Autobusovou dopravu bude obstarávat BusLine  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.