Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pozor, děti v autech jedou na prázdniny

V letních měsících jsou děti na silnicích nejohroženější. Nebezpečí jim hrozí i v roli spolucestujících v autě. Co si tedy připomenout před začátkem letních prázdnin? A je možné se věnovat dopravní výchově hrou i o prázdninách?

Na konci června se spoustu lidí těší na prázdniny a dovolené. Současně se zvyšují obavy a strach dospělých o bezpečí dětí v silničním provozu, a nejen v něm. Děti netráví volný čas ve školách. Jsou v doprovodu dospělých nebo „se hlídají samy“. V silničním provozu se vyskytují v různých rolích, nejčastěji jako spolucestující, chodci nebo cyklisté. Jak dokazují statistiky dopravních nehod, jedná se o nejnebezpečnější měsíce pro děti. V letech 2006-2016 zahynulo průměrně 29 procent všech dětí, které přišly o život na silnicích, během července a srpna.

Nejzranitelnější spolucestující

„Podle statistik největší nebezpečí hrozí dětem, které jsou spolujezdci v osobním automobilu. V roce 2018 z celkového počtu nehod 1 669 s účastí dětí jich 1 515 bylo ve vozidlech,“ říká Jan Straka z Ředitelství služby dopravní policie – statistika DN. Je více než nezbytné apelovat na všechny řidiče, nejenom rodiče: „Pozor v autech jsou děti, které někdo veze na prázdniny, dopřejte jim pocit bezpečí!“. V době letních prázdnin 2018 bylo při dopravní nehodách těžce zraněno celkem 17 dětí, další 4 byly usmrceny. Děti se musí v České republice přepravovat za pomoci adekvátních zádržných systémů – dětských autosedaček, a to do váhy 36 kg nebo 150 cm výšky. „Děti, které v takové sedačce přepravovány nejsou, čelí sedminásobně vyššímu riziku úmrtí při dopravní nehodě,“ vysvětluje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Děti v roli chodce samostatně nebo v útvaru

Na dítě v roli chodce číhá v provozu spousta nebezpečí. V letních měsících se dětem mění pravidelnost a zažité postupy související se školní docházkou. Současně si musí dávat pozor řidiči, protože v provozu znamenají prázdniny zvýšený počet dětí v blízkosti pozemních komunikacích bez ohledu na denní čas. V létě 2018 zahynuly 3 děti a 16 jich bylo těžce zraněno při dopravních nehodách. „Je nezbytné před prázdninami poučit ve školách i v rodinách děti o správném a bezpečném chování v roli chodce. Neměly by přes prázdniny zapomenout základy, které souvisí s přecházením silnice po přechodu i mimo něj, jak se chovat při pohybu na chodníku, stezkách či silnicích nebo jak vybrat vhodné oblečení pro pohyb v noci či za snížené viditelnosti,“ uvádí Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti. Vedoucí táborů a jiných zájmových aktivit by neměli opomíjet pravidla správného a bezpečného chování pohybují-li se jako útvar chodců. Útvar musí být za snížené viditelnosti označen bílým světlem vpředu na obou stranách a červeným světlem vzadu na obou stranách. Na útvar chodců se v silničním provozu vztahují pravidla jako na řidiče, tedy po komunikaci se pohybuje při pravém kraji vozovky.

Mladí cyklisté

Kromě obecně platných pravidel pro jízdu na kole je třeba pamatovat, že na silnici smějí děti mladší 10 let jet na kole jen pod dohledem osoby starší 15 let. Toto omezení však neplatí pro jízdu na chodníku, cyklistické stezce a v obytné či pěší zóně. Samozřejmě platí, že cyklista mladší 18 let je povinen za jízdy použít ochrannou přílbu. Ta musí být schváleného typu a mladý cyklista ji musí mít na hlavě řádně připevněnou. „Jedná se o nezodpovědnost především rodičů, pokud v roce 2018 byly 4 děti těžce zraněné při nehodě na kole, aniž by měly ochranou přilbu,“ říká Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti. Dalších 8 dětí bylo těžce zraněno, přestože za jízdy měly nasazenou přilbu.

Projekt Markétina dopravní výchovy již ve spolupráci s Policií České republiky apeloval v měsících duben a květen na nezbytnost poutání dětských pasažérů. Právě na letní měsíce si projekt, který je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, připravil výukový a současně zábavný materiál pro nejmenší, který bude upozorňovat na důležitost ochranných pomůcek při cyklistice nebo na nebezpečí, které hrozí při hrách v blízkosti pozemních komunikací. Materiály budou distribuovány do rodin prostřednictvím Policie České republiky, dopravních hřišť a akcí realizovaných Týmem silniční bezpečnosti. Dále budou volně k dispozici ve vybraných čekárnách praktických dětských lékařů a dětských oddělení nemocnic. „Ze statistik je patrné, že dítě je nebezpečné samo sobě, ale na druhé straně nejvíce dopravních nehod, dítě nemohlo ovlivnit, proto apelujeme i na dospělé účastníky silničního provozu, pozor prázdniny se blíží!!“, varuje Stanislava Jakešová, dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti.

Tisková zpráva | Foto pexels.com

Štítky Tým silniční bezpečnosti, auto, děti, dovolená, silnice, dopravní nehoda, silniční provoz, Policie České republiky, Česká kancelář pojistitelů, Česko

Pozor, děti v autech jedou na prázdniny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.