Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopravní podnik nakupuje autobusy s klimatizací. Už jich je skoro třetina

Lidé ve stotisícovém Hradci Králové se mohou v současných vedrech ochladit i ve vozidlech městské hromadné dopravy, která jsou vybavena klimatizací. Z 137 autobusů, trolejbusů a elektrobusů má klimatizaci 37 vozů, tedy 27 procent. Podnik předpokládá, že i v budoucnu pořizované vozy budou s klimatizací a jejich podíl ve vozovém parku bude dál stoupat. Plně klimatizovaný vozový park již má MHD v Trutnově a Náchodě.

Právě zvýšený komfort cestování daný klimatizací je i jedním z důvodů, proč hradecké MHD v poslední době přibývá cestujících. „I když vozidla v MHD často otevírají všechna dveře, je chlazení vozu i v těchto dnech s extrémními teplotami znát a lidé si toho většinou všímají a vítají to," řekl mluvčí podniku František Meduna. Loni počet cestujících vzrostl přibližně o procento na 37,03 milionu. V letošním první čtvrtletí nárůst cestujících činil 2,1 procenta.

Loni velký nákup

Hlavní skok v počtu vozů s klimatizací hradecký dopravní podnik udělal loni, kdy pořídil 20 elektrobusů za 246 milionů korun a devět trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem za 121 milionů korun. Všechny byly s klimatizací. Letos podnik zatím pořídil s klimatizaci čtyři naftové autobusy a dalších šest ještě do konce září koupí. Tím se počet vozů s chlazením zvedne na 43.

V jednatřicetitisícovém Trutnově jsou po letošní výměně už jen autobusy s klimatizací. Jde o čtyři autobusy na elektřinu a tři na stlačený zemní plyn. Také dva elektrobusy společnosti CDS pořízené loni v Náchodě pro MHD mají klimatizaci. „Dnes již je klimatizace standardem. Z našich celkem 58 autobusů jich má klimatizaci drtivá většina," řekl ředitel osobní dopravy CDS Náchod Robert Patzelt.

Řidiči mají i kraťasy

Hradecký dopravní podnik se snaží ve vedrech zlepšit i pracovní podmínky řidičům. „Součástí stejnokroje jsou i krátké kalhoty a tričko s krátkým rukávem, řidič také může (kvůli vedru) požádat o vystřídání," řekl Meduna. Na šesti důležitých konečných zastávkách mají řidiči k dispozici takzvané sodobary s chlazenou sodovkou. Na třech místech mohou využít osprchování, na šesti konečných zastávkách jsou ledničky. Některé místnosti pro odpočinek řidičů mají klimatizaci.

Autoři | Foto Dopravní podnik

Štítky MHD, počasí, vedra, Hradec Králové, kimatizace, dopravní podnik, klimatizace, městská hromadná doprava, dopravní společnost, Trutnov, Náchod, CDS s.r.o. Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik nakupuje autobusy s klimatizací. Už jich je skoro třetina  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.