Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Námitka proti autobusovému tendru za skoro osm miliard? Kraj ji zamítl

Rada Královéhradeckého kraje na dnešním mimořádném zasedání zamítla námitku uchazeče proti tendru na výběr autobusových firem v hodnotě 7,7 miliardy korun. Námitku proti zadávacím podmínkám zakázky podala společnost Autobusová doprava Podbořany. Lhůta pro podání nabídek do tendru, který určí dopravce v kraji na roky 2020 až 2030, skončila 16. května. Od té doby kraj nabídky kontroluje. Zakázka je finančním objemem největší v historii kraje.

„Nyní probíhá kontrola obsahu nabídek dle předepsaných kritérií. Předpokládáme, že zhruba v polovině června zasedne hodnoticí komise, která bude řešit závěry vzešlé z posouzení nabídek," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS).

Nabídky do tendru podalo devět dopravních firem. Některé podaly nabídky pro více oblastí nebo se účastní ve sdružení s jinou firmou a vystupují jako vedoucí sdružení. Uchazeči podle Lechmanna tento týden obdrželi protokol o otevření nabídek. Další bližší informace o konkrétních nabídkách a jejich posouzení hejtmanství zveřejní, až krajská rada schválí výsledek soutěže.

Firma se může obrátit na ÚOHS

S podáním nabídek kraji přišla i jedna námitka. „Po podrobném a srozumitelném vypořádání se s námitkou na autobusový tendr Rada Královéhradeckého kraje neshledala důvody k jejímu vyhovění a námitku zamítla," uvedl Červíček. Firma se s námitkou může obrátit na ÚOHS.

Tendr na dopravce pro zajištění dotované linkové dopravy kraj vypsal loni na konci října. Zakázka je rozdělena na osm oblastí. Soutěží se o dopravu na Broumovsku, Náchodsku, Novoměstsku, Rychnovsku, Trutnovsku, Královédvorsku, Hradecku a Jičínsku. Zajištění dopravy má přesah i na území sousedních krajů.

Kraj předpokládá, že po vyhodnocení tendru budou mít vítězné firmy na přípravu zahájení dopravy zhruba rok. Vlastní plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020. Referenční rozsah výkonu dopravy kraj stanovil na 18,4 milionu autobusových kilometrů ročně. Zakázka počítá s nasazením 248 autobusů.

Největší zakázka v historii kraje

Zakázku kraj připravoval již v roce 2015, ale antimonopolní úřad soutěž zrušil. Protože kraj dopravce nevybral a nemohl smlouvy končící k 31. prosinci 2016 prodloužit, zadal dopravu od 1. ledna 2017 jednacím řízením bez uveřejnění. Kontrakty získalo 12 dopravců, kteří pro kraj už jezdili. Později se jejich počet snížil na 11. Na konci roku 2018 kraji osm z 11 dopravců vypovědělo smlouvy, a to ke konci letošního března. Dopravci po kraji požadovali více peněz, především na mzdy řidičů. Kraj se s dopravci nakonec dohodl na nových podmínkách a doprava od 1. dubna pokračuje v původním rozsahu. Kraj letos dopravcům zaplatí asi 405 milionů korun. Kontrakty stávajícím dopravcům skončí v momentě, kdy se dopravy ujmou vítězové nynějšího tendru.

Autoři | Foto DPMHK

Štítky autobusy, tendr, námitka, doprava, Královéhradecký kraj, Autobusová doprava Podbořany, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Červíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Námitka proti autobusovému tendru za skoro osm miliard? Kraj ji zamítl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.