Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do silnic v hradeckém kraji půjdou 2,5 miliardy korun, řidiče čekají omezení

Do oprav a staveb silnic v Královéhradeckém kraji letos půjdou přibližně 2,5 miliardy korun. V celém kraji to představuje zhruba 90 projektů, které přinesou na silnicích různá omezení, nejčastěji v podobě kyvadlového provozu či objížděk. Komplikace v dopravě se nevyhnou žádné části kraje. ČTK to zjistila na hradeckém hejtmanství u hradecké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

ŘSD na letošní rok připravilo v kraji 43 staveb celkem za jednu miliardu korun. Největší je stavba nového mostu na silnici první třídy číslo 35 v Hořicích na Jičínsku za 265 milionů korun. Letos by silničáři měli prostavět 150 milionů korun. Stavba začala 25. dubna a řidiči od té doby musejí objížďkou přes okrajovou část Hořic. Stavbaři současný zchátralý most na obchvatu Hořic nyní demolují. Do října 2020 jej postaví znovu.

Již od března stavbaři pracují na opravě silnice v Ostroměři na silnici číslo 35. Zaveden tam je kyvadlový provoz. Kolony při kyvadlovém provozu musejí řidiči vydržet i na silnici z Hradce Králové směrem na Náchod a Trutnov, kde se před Jaroměří opravuje most. Další omezení v podobě kyvadlového provozu jsou na opravované silnici z Jaroměře směrem na Trutnov. Od srpna bude ŘSD opravovat hlavní silnici z České Skalice směrem na Náchod.

Komplikace letos čekají řidiče v Hradci Králové, kde si ŘSD na letošní rok naplánovalo šest staveb na silnicích a mostech za 167 milionů korun. První významné omezení v Pilnáčkově ulici na silničním okruhu již skončilo. Aktuálně stavbaři na okruhu opravují most u soutoku Labe s Orlicí u fakultní nemocnice. Omezení v podobě uzavření části jízdních pruhů tam potrvají do podzimu.

V červnu by měla v Hradci Králové začít pětiměsíční oprava výpadové silnice na Rychnov nad Kněžnou v ulicích Víta Nejedlého a Bratří Štefanů. Od srpna do října by stavbaři měli opravovat čtyřpruhovou silnici číslo 11 mezi továrnami ČKD a Arrow, která tvoří západní obchvat Hradce Králové.

Řízení kyvadlového provozu při opravách ŘSD většinou zajišťují pracovníci stavby, kteří mohou jednotlivé směry dopravy operativně regulovat a předcházet tvoření velkých kolon. Semafory je kyvadlový provoz řízen v noci.

Na silnicích nižších tříd je kvůli opravám nyní kyvadlový provoz například v Pěkově na silnici z Náchoda do Broumova či v Mitrově na silnici z Třebechovic pod Orebem směrem do Orlických hor. Objížďkou se řidiči musejí vyhnout opravované silnici do Bílé Třemešné u Dvora Králové nad Labem, kudy vede jedna z příjezdových tras do dvorské zoologické zahrady. Na alternativní trase z Hradce Králové do Dvora Králové nad Labem je objížďka u obce Žiželeves.

Letošní investice kraje do silnic ve výši 1,5 miliardy korun jsou rekordní. Podle náměstka hejtmana pro dopravu Martina Červíčka (ODS) je zhruba 50 procent krajských silnic v havarijním stavu. "To lze zlepšit jen tak, že minimálně dalších osm až deset let budeme v nynějším trendu investic pokračovat," řekl Červíček. Připomněl, že kraj vlastní asi 3300 kilometrů silnic a při investici jedné miliardy se podaří opravit kolem 100 kilometrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, silnice, stavby, Královéhradecký, Ředitelství silnic a dálnic, Královéhradecký kraj, oprava, doprava, Hradec Králové, Hořice, Náchod, Martin Červíček, okres Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do silnic v hradeckém kraji půjdou 2,5 miliardy korun, řidiče čekají omezení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.