Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Výročí 70 let trolejbusové dopravy v Hradci se blíží. Dopravní podnik chystá oslavy

Letos uplyne 70 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové, kdy 2. května 1949 vyjely vozy na linku Nádraží – Nový Hradec Králové.K tomuto významnému výročí připravuje Dopravní podnik města Hradce Králové na sobotu 18. května 2019 v době od 9.00 do 14.00 hod. v prostorách a okolí Terminálu hromadné dopravy (THD) u Hlavního nádraží Českých drah akci s pestrým doprovodným programem a množstvím prezentací.

Vstup na akci a jízda v historických vozech MHD je zdarma. 

Dopravu zajistí v cca 10 minutových intervalech:

trolejbusy Škoda 8Tr9 – ev. číslo 136 z roku 1960, Škoda 9TrHT26 – ev. číslo 353 z roku 1979, Škoda 14Tr08/6 – ev. číslo 311 „původně hradecký vůz“ – rok výroby 1989/1990, kloubový Škoda 200Tr Sanos 01 – ev. číslo 329 z roku 1987 (v Hradci Králové tento typ trolejbusu nikdy nejezdil!) a autobus ŠKODA 706 RTO MTZ – ev. číslo 28 z roku 1965 (vlečný vůz Jelcz PO 1 E – ev. číslo 5 – bude aktuálně prezentován pouze formou statické ukázky) – vše zásluhou kolegů z Dopravního podniku města Pardubic a Pardubického spolku historie železniční dopravy. Dále pak vyjedou autobusy Škoda 706 RO (rok výroby 1951) a Škoda 706 RTO, a to buď vyhlídkový (rok výroby 1967) nebo lux (rok výroby 1970) vše podle počasí – majitelem obou vozů je ČSAP, s. r. o. Nymburk. Uvedené vozy pak doplňuje vlastní autobus DP KAROSA B 732.1654 (rok výroby 1993) – ev. číslo 202.

Formou statické ukázky budou představeny v současnosti provozovaná vozidla MHD včetně nejmodernějších vozů DP – posledních novinek: elektrobusu typu SOR NS 12 – ELECTRIC, tzv. parciálního trolejbusu značky Škoda 30 Tr – SOR TNB 12 (model s pomocným bateriovým pohonem) a sólo autobusu značky IVECO Urbanway. Další elektrobus typu SOR NS 12 – ELECTRIC návštěvníci uvidí na THD při jeho dobíjení.

Na THD bude možné nahlédnout do jeho zázemí, kdy je možné si prohlédnout i originální dispečerské pracoviště „koule“. V prostorách THD – haly MHD je k nahlédnutí výstava fotografií trolejbusové dopravy v Hradci Králové „70 let s trolejbusy“ (od soboty 27. 4. do neděle 2. 6.), zpracovanou příznivci trolejbusové dopravy spolupracujícími ve volném Sdružení pro elektrickou trakci a získat informace o samotném THD.

V období od 6. května do 2. června budou také instalovány zajímavé historické fotografie v trolejbusu č. 27, který jezdí na současných pravidelných linkách. Svoje služby včetně ukázek techniky budou prezentovat střediska zájezdové dopravy, autoškoly a reklamy Dopravního podniku.

Zájemci o volné pracovní pozice – zejména ŘIDIČ/ŘIDIČKA MHD, AUTOMECHANIK, ELEKTROMECHANIK, AUTOELEKTRIKÁŘ A AUTOKLEMPÍŘ – se zde mohou informovat o pracovních a mzdových podmínkách (včetně benefitů) u pracovníků personálního oddělení DP. Představí se i Městská policie Hradec Králové či TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ.

Zásluhou krajského koordinátora BESIP Ministerstva dopravy pro Královéhradecký kraj se budete moci účastnit testů pro děti i dospělé, získat reflexní prvky, informace o důležitých novinkách BESIPu, vyzkoušet opilé brýle pro simulaci únavy, požití alkoholu a drog a k dispozici Vám bude simulátor (trenažér) nárazu.

Programem provede známý moderátor Jan Kovařík.

Pro děti je od 10.30 do 13.00 hod. připraven speciální program a atrakce. Mohou se těšit na lukostřelbu, opičí dráhu z obručí, kuželů, míčů atd., bumperbally či airbrushové tetování. Děti jsou také zváni na autogramiády hokejistů MOUNTFIELD HK, které se konají od 10 do 11 hod. a díky oddílu SK Karate Spartak Hradec Králové i autogramiády reprezentantů ČR v karate, a to od 11 do 12 hod. Těm z nich, kterým se blíží konec školní docházky, resp. jejich rodiče či rodinní příslušníci, mohou v rámci akce získat informace o studiu maturitních či učňovských oborů na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti, Hradec Králové, Vocelova 1338.

Vstup na akci je zdarma a bezplatně se cestující svezou i na mimořádné okružní lince číslo 70, která kopíruje současnou trolejbusovou linku číslo 4, jejíž provoz budou zajišťovat historická vozidla, na trase: Terminál HD (nástupiště C 1), Hlavní nádraží, Obchodní dům Tesco a Atrium, Centrál, Muzeum, Magistrát města, Komenského, Zimní stadion, Hotel Garni, Futurum, Na Brně, Palachova, Pod Straní a zpět.

Pro pohodlí návštěvníků bude po celou dobu akce připravena pestrá nabídka občerstvení k zakoupení

U příležitosti výročí 70 let trolejbusové dopravy vydá DP i tiskový materiál, věnující se historii trolejbusů jak ve světě, tak v České republice, ale především v Hradci Králové – premiéru si odbude až v tento den.

Tisková zpráva

Štítky DPMHK, výstava, bus, trolejbus, Hradec Králové, doprava, dopravní společnost, městská hromadná doprava, České dráhy, Nový Hradec Králové, BESIP, Česko, Škoda 706 RTO, Jan Kovařík

Výročí 70 let trolejbusové dopravy v Hradci se blíží. Dopravní podnik chystá oslavy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.