Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecké elektrobusy najely už přes milion kilometrů

Elektrobusy hradeckého dopravního podniku v minulých dnech překonaly magickou hranici milionu najetých kilometrů. První vůz na elektřinu se v hradeckých ulicích objevil v roce 2013 a od té doby se ekologický vozový park podniku stále rozšiřuje. Momentálně patří Hradec Králové dokonce k republikové špičce.

V loňském roce hradecký dopravní podnik pořídil za pomoci evropských dotací hned dvacet nových elektrobusů. Autobusy jsou plně klimatizované, jak pro řidiče, tak pro cestující. Nové elektrobusy svezou až stovku cestujících. Pětatřicet z nich má místo k sezení. Na konečných zastávkách zároveň vznikly i rychlonabíjecí stanice.

Elektrobusy Hradcem jezdí už šest let. První vozy si dopravní podnik pouze pronajal, až poté si je za výhodnějších podmínek odkoupil. Zajímavostí je, že vždy šlo o elektrobusy, které měli výrobci původně k testovacím účelům nebo k prezentaci – například na veletrhu v Hannoveru nebo na pražském Czechbusu.

Podíl klasických naftových autobusů a vozů na elektrický pohon je momentálně padesát na padesát. Polovina vozů jezdí na elektřinu a to hradecký dopravní podnik řadí k zelené špičce. „Vedle zvyšování celkové kvality poskytovaných služeb se intenzivně zaměřujeme i na ekologii městské hromadné dopravy. Náš dopravní podnik tak vlastní nejzelenější, tedy nejčistší, veřejnou dopravu v rámci celé České republiky.“ uvedl ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové, Zdeněk Abraham.

Foto Dopravní podnik města Hradce Králové

Štítky elektrobusy, dopravní podnik, Hradec Králové, MHD, dopravní společnost, Hannover, Česko

Hradecké elektrobusy najely už přes milion kilometrů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.