Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeologové hledají na obchvatu Jičína pravěké hroby i sídliště

V trase budoucího východního obchvatu Jičína začíná archeologický výzkum. Archeolog jičínského muzea Radek Novák řekl, že by tam měli odkrýt pravěké hroby. Hlavní část výzkumu by mohla skončit do června, tedy ještě v termínu, se kterým počítají i silničáři. Pak mohou začít stavební práce na nové silnici za 205 milionů korun.

„Předpokládáme, že v polovině roku budeme mít hlavní břemeno našich prací v terénu za sebou. Do června bychom to měli stihnout. Zatím se zdá, že hustota archeologických objektů tam není vysoká," řekl Novák.

Obchvat je přeložkou frekventované silnice druhé třídy v úseku Robousy - Valdice. Silnice bude začínat u jičínské čtvrti Robousy a skončí na severní straně Valdic. „Pracujeme nyní v režimu dohledu při skrývce ornice. Snažíme se identifikovat zahloubené archeologické objekty. V další etapě výzkumu je budeme preparovat a dokumentovat," řekl Novák.

Archeologové měli díky geofyzikálního a detektorového průzkumu či povrchových sběrů už před zahájením zemních prací slušnou představu o tom, co je pod povrchem čeká. Vědí třeba o několika pravěkých hrobech nebo o sídlišti nespecifikované pravěké zemědělské kultury. Nejvíce objevů by na ně mělo čekat u Valdic. „Jsme si téměř jisti, že tam máme minimálně jeden pravěký hrob. Předpokládáme, že by mohlo jít o kulturu se šňůrovou keramikou," řekl Novák.

Pokud se to potvrdí, půjde ve východních Čechách o vzácný nález. Nálezů kultury se šňůrovou keramikou ze sklonku mladší doby kamenné v regionu mnoho není.

Archeology a opačném konci budoucího obchvatu u Robous možná čeká překvapení. „Máme tam pozoruhodný nález mince z doby římské. Mohla to být ztrátová mince z uvedeného období, ale také by to mohlo naznačovat sídliště. Nicméně geofyzikální prospekce nám tam ale neukázala žádné stopy po osídlení, takže ještě uvidíme," řekl Novák.

Východní obchvat Jičína je letos největší investicí Královéhradeckého kraje do silnic. Z 205 milionů by se letos mělo prostavět 130 milionů korun. Obchvat bude dlouhý 3,5 kilometru a měl by být hotov do konce roku 2020. Součástí projektu jsou dva podchody, jeden u Robous a druhý přibližně v polovině nové komunikace. Stavbaři vybudují i protihlukové stěny, osvětlení na dvou okružních křižovatkách a přeloží sítě.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky archeologie, stavby, Jičínsko, obchvat, doprava, Jičín, Radek Novák, sídliště, Robousy, silnice, kultura, Valdice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové hledají na obchvatu Jičína pravěké hroby i sídliště  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.