Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Policisté kontrolovali pásy, téměř dvě třetiny řidičů měly nějaký přestupek

Možná jste i vy v pondělí potkali jednu, dvě nebo více policejních hlídek. Policisté totiž v Královéhradeckém kraji pořádali dopravně-bezpečnostní akci, v rámci které zkontrolovali přes dvě stě aut. Zhruba u dvou třetin zastavených aut ale nebylo něco v pořádku.

Téměř čtyřicet policistek a policistů se v pondělí zapojilo do akce „TISPOL“, která se zaměřila především na dodržování používání bezpečnostních pásů. V rámci akce hlídky zastavily 226 aut a zjistily 83 přestupků. Nejčastěji policisté pokutovali řidiče za držení telefonu během řízení (22 případů), jízdu bez zapnutých bezpečnostních pásů (20 případů) a řešili i nevyhovující technický stav vozidla (12 případů). U dvou řidičů policisté zjistili přítomnost návykové látky, v jednom případě byl řidič pod vlivem alkoholu a jedenkrát byla překročena rychlost.

Řešila se ale i příliš nízká rychlost. „Zahraničnímu řidiči, který při předjíždění na dálnici svou výrazně pomalejší rychlostí jízdy omezoval ostatní řidiče, byla uložena kauce ve výši 10 000,- Kč. Kauce slouží jako zajišťovací prostředek, pro případ, že by se nechtěl dostavit k projednání svého přestupku,“ řekla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Na kontrolu zapnutých bezpečnostních pásů se policie chce zaměřit i do budoucna. Za nepoužití pásů řidiči hrozí pokuta až dva tisíce korun a přičtení tří trestných bodů. V první řadě jde ale samozřejmě o nebezpečí, které řidiči a ostatním pasažérům hrozí při potenciální dopravní nehodě.

 „Dosavadním šetřením dvou tragických nehod, při nichž zemřely v uplynulých dnech na silnicích Královéhradeckého kraje dvě osoby, bylo zjištěno, že ani jedna z nich nebyla připoutána bezpečnostními pásy. I to je mimo jiné důvod, proč budou policisté namátkově v těchto dopravně bezpečnostních akcích zaměřených zejména na použití bezpečnostních pásů na území celého kraje nadále pokračovat,“ uvedla mluvčí.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Policie ČR, kontrola, auto, doprava, bezpečnostní pás, Královéhradecký kraj

Policisté kontrolovali pásy, téměř dvě třetiny řidičů měly nějaký přestupek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.