Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba okružní křižovatky u Dobrušky začne v polovině března

Křižovatka silnice I/14 s výpadovkou na Deštnou na okraji Dobrušky na Rychnovsku se změní na okružní. Stavební práce začnou v pondělí 18. března. Nová křižovatka včetně chodníků má stát přibližně 22 milionů korun. ČTK to v tiskové zprávě sdělila zástupkyně stavební firmy Sovis CZ Jana Kittová. Křižovatka je součástí přetíženého hlavního silničního tahu do průmyslové zóny Solnice - Kvasiny, kde je závod Škoda auto a dodavatelské firmy.

„V první ze dvou etap se bude pracovat na polovině křižovatky blíže k Dobrušce. Křižovatka zůstane průjezdná a provoz bude řízen," uvedl generální ředitel stavební společnosti Sovis CZ Petr Smola.

V první etapě budou dopravu na místě stavby řídit od 6:00 do 18:00 pracovníci, zbytek dne semafory. „Pro obyvatele Dobrušky budou vytyčeny objízdné trasy vnitřním městem, aby se křižovatce s řízeným provozem mohli vyhnout," uvedla Kittová.

První etapa je naplánovaná do 30. června. V další etapě, kdy se bude stavět druhá polovina křižovatky u odbočky na Bačetín a Deštnou, bude křižovatka uzavřená. Druhá etapa by měla být hotová do konce září. Objížďky povedou okolními obcemi.

Zadavatelem stavby komunikace za 14,5 milionu korun je Ředitelství silnic a dálnic a zadavatelem chodníků téměř za osm milionů korun je město Dobruška. Město zaplatí také opravu přilehlého parkoviště a osvětlení.

Hlavní silnici I/14 mezi Náchodem a Rychnovem nad Kněžnou využívají lidé, kteří dojíždějí za prací do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, ve které pracuje asi 12.000 lidí. „Kvůli enormnímu provozu zde docházelo i k velkému počtu nehod. V blízkosti křižovatky je navíc i základní škola. Nová křižovatka má garantovat plynulý průjezd a vyšší bezpečí všech účastníků provozu," uvedla Kittová.

Okružní křižovatka bude mít průměr 35 metrů, šířka objízdného prstence má mít dva metry. Protnou ji dva osvětlené přechody pro chodce.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kruhový objezd, stavby, doprava, silnice, Rychnovsko, Dobruška, SOVIS CZ, a.s., ŠKODA AUTO a.s., okres Rychnov nad Kněžnou, Kvasiny, Solnice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba okružní křižovatky u Dobrušky začne v polovině března  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.