Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Z Piletic povede do města nová cyklostezka. Hotová by měla být na podzim

Příznivci cyklistiky mohou jásat. Nová cyklostezka, která s Hradcem propojí místní části Piletice a Rusek na severu města, se začne stavět za několik týdnů. Rada města schválila výsledek soutěže na firmu, která postaví její první úsek do Piletic, a zároveň vyhlásila výběrové řízení na její druhou etapu, tedy dokončení stezky až do Ruseka.

Stavba první části nového spojení pro pěší a cyklisty z těchto místních částí Hradce Králové bude stát 8,4 milionu korun bez DPH a v provozu by měla být do pěti měsíců od jejího zahájení. Náklady na úsek z Piletic do Ruseka se předpokládají ve výši 7,2 milionu korun bez DPH.

Piletice a Rusek na severu Hradce mají dosud jediné spojení do města po nevyhovující silnici třetí třídy. „Jde o dlouhodobý požadavek komisí místních samospráv. Celá řada obyvatel těchto městských částí jezdí denně do práce nebo do školy na kole, což je při dnešní intenzitě provozu nebezpečné i na takovýchto silnicích. Novou stezku jistě využijí i in-linisté z okolí,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha, odpovědný za oblast investic a rozvoj města.

Součástí nové stezky bude podle Bláhy i její napojení na okolní chodníky, nástupní plochy zastávek MHD, veřejné osvětlení nebo vjezdy na pozemky. Přes Piletický potok stezka povede po nové lávce.

Na obě etapy má město platná stavební povolení. „Na úsek do Piletic bylo povolení vydané již na podzim, proto se začalo s výběrem stavební firmy ještě loni, aby stavba mohla začít co nejdříve,“ uvedl náměstek Bláha. Pokračování do Ruseka získalo všechna potřebná povolení až na začátku letošního roku.

Město bude na tuto investici v celkové předpokládané hodnotě zhruba 15 milionů korun bez DPH žádat o dotaci z IROP.

Výběr stavební firmy na první úsek stezky i zadávací podmínky na její dostavbu bude ještě definitivně schvalovat hradecké zastupitelstvo na svém zasedání v příštím týdnu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, Piletice, doprava, cyklo, Hradec Králové, Jiří Bláha

Z Piletic povede do města nová cyklostezka. Hotová by měla být na podzim  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.