Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Letos uplyne 70 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci. Dopravní podnik shání historické materiály

Tento rok oslaví hradecká trolejbusová doprava 70 let svého fungování a Dopravní podnik města Hradce Králové chystá připomenutí vývoje této formy dopravy v našem městě. Obrací se proto na veřejnost s žádostí o pomoc.

Pokud máte zajímavé materiály, předměty či fotografie, které by mohly přispět k dalšímu zmapování historie trolejbusové dopravy v Hradci, můžete je zaslat dopravnímu podniku.

V tomto roce uplyne 70 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci Králové, 2. května 1949 byla uvedena do provozu linka Nádraží – Nový Hradec Králové. K tomuto významnému výročí připravuje Dopravní podnik města Hradce Králové na sobotu 18. května od 9. do 14. hodiny v prostorách terminálu hromadné dopravy malou oslavu. 

„Pokud máte doma nějaké zajímavé předměty, publikace, dobové propagační materiály a listiny či fotografie, které by mohly přispět k dalšímu zmapování historie trolejbusové dopravy v našem městě a které se neobjevily v naší publikaci Historie městské hromadné dopravy v Hradci Králové 1928 – 2013 autorky Hleny Rezkové, rádi bychom je využili. Jak nyní, tak případně do aktualizace této knihy,“ řekl František Meduna z hradeckého dopravního podniku a dodal: „Tyto artefakty bychom si zapůjčili, popř. se svolením zadokumentovali, případně i odkoupili a využijeme je při svých aktivitách směřujících k hlubšímu seznámení s historií a současností hradecké MHD a následně i k její další popularizaci.“

Předměty se případně objeví i na výstavě 70. let trolejbusů v Hradci Králové, kterou na období od 27. dubna do 2. června 2019 připravuje dopravní podnik ve spolupráci se Spolkem pro elektrickou trakci v prostorách haly MHD Terminálu hromadné dopravy.

Pokud se s něčím podobným setkáte či vlastníte, tak pro konzultaci, nabídku či předání možných materiálů (zejména tedy do roku 1965) kontaktujte DPmHK, a.s. pana Františka Medunu na e-mailu: meduna@dpmhk.cz.

Autoři | Foto Muzeum východních Čech

Štítky MHD, doprava, Hradec, výročí, Hradec Králové, dopravní společnost, materiál, Nový Hradec Králové

Letos uplyne 70 let od zahájení pravidelné trolejbusové dopravy v Hradci. Dopravní podnik shání historické materiály  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.