Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Královéhradecký kraj se kromě společnosti BusLine dohodl se všemi dopravci

Královéhradecký kraj se včera dohodl se sedmi z osmi autobusových dopravců na podmínkách nových smluv, podle kterých budou dopravci jezdit od 1. dubna. Shodu kraj zatím nenalezl se semilskou společností BusLine, informovali zástupci vedení kraje a společnosti BusLine.

Osm z jedenácti autobusových dopravců kraji vypovědělo k 31. březnu smlouvy na zajištění dotované linkové autobusové dopravy. Představuje to 97 procent dopravy v kraji. Dopravci chtějí od kraje více peněz, a to především na mzdy řidičů.

Včera skončené první kolo jednání s dopravci si kraj rozdělil do dvou dnů. V pondělí jednal se čtyřmi dopravci, včera se zbylými čtyřmi. Smlouvy kraji vypověděly firmy Arriva Východní Čechy, Audis Bus, BusLine KHK, CDS Náchod, ČSAD Ústí nad Orlicí, Krkonošská autobusová doprava Vrchlabí, P-transport a Trutnovská autobusová doprava.

„Na pokračování působení v rámci veřejné autobusové dopravy jsme se dohodli se sedmi dopravními firmami z osmi. Jednání s posledním dopravcem budeme opakovat v pondělí 25. února," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček (ODS). Dodal, že sedm z osmi dopravců na základě jednání potvrdilo, že autobusovou dopravu v regionu od 1. dubna zajistí. Cenové parametry vyjednaných smluvních podmínek kraj nekomentoval.

Firma BusLine pro ČTK uvedla, že k dohodě s krajem zatím nedospěla. „Další jednání se uskuteční 25. února a vedení skupiny BusLine doufá, že dospěje s krajem k dohodě. Chtěli bychom uvést, že soukromé subjekty by měly provozovat ekonomicky rentabilní dopravu, nikoliv ztrátovou," uvedla mluvčí BusLine Nikola Bradíková.

PSALI JSME: Královéhradecký kraj má problém. Naprostá většina autobusových dopravců mu k 31. březnu vypověděla smlouvy 

K jednáním o ceně Bradíková uvedla, že firma šla na kraj s cenou k jednání přes 40 korun za kilometr. Podle České televize (ČT) BusLine přišla s požadavkem platby 43 korun za ujetý kilometr. Nabídku kraje 34,56 Kč/km podle ČT firma odmítla přijmout, ochotná údajně byla slevit na 38 Kč/km. BusLine pro kraj ročně najezdí asi 2,3 milionu kilometrů, což je asi 12 procent dopravy.

Od dopravců si kraj vyžádal podklady o nákladových cenách. „Díky nim jsme s nimi mohli vést konkrétní jednání a hledat shodu v oprávněnosti předložených nabídek," uvedl k jednáním Červíček. Vyjednané podmínky podle něj bude schvalovat rada kraje.

Královéhradecký kraj ročně u autobusových dopravců objednává 18,5 milionu kilometrů za více než 366 milionů korun.

Pokud by se kraj s dopravci nedohodl na nových smlouvách, hrozilo by od 1. dubna zastavení drtivé většiny dotované linkové dopravy v kraji.

Dočasné smlouvy platné od 1. dubna 2019 kraj s dopravci hodlá uzavřít z titulu mimořádné situace bez otevřené soutěže v režimu jednacího řízení bez uveřejnění. Smlouvy by měly platit přibližně do září 2020, kdy by je měly nahradit smlouvy vzešlé z nynějšího osmimiliardového tendru na zajištění dotované autobusové dopravy od roku 2020 na deset let.

Dosud dopravci autobusovou dopravu v kraji zajišťují na základě smluv uzavřených na konci roku 2016. Kraj s nimi tehdy smlouvy uzavřel v režimu jednacího řízení bez uveřejnění poté, co se mu nepodařilo dokončit tendr na desetiletou dopravní obslužnost od 1. ledna 2017.

Autoři

Štítky doprava, automobilová, autobusy, Královéhradecký kraj, dohoda, BusLine, autobusová doprava, Česká televize, Martin Červíček, Arriva Východní Čechy, CDS s.r.o. Náchod, ČSAD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj se kromě společnosti BusLine dohodl se všemi dopravci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.