Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z mostu přes Orlici v Hradci Králové bude nakonec zachována polovina

Ze zchátralého železného mostu přes Orlici ve čtvrti Svinary v Hradci Králové by měla být nakonec zachována jedna polovina. Původně měla drtivá většina mostu z roku 1907 skončit ve šrotu a zůstat z něj měly jen fragmenty. Část mostu si po jeho rozebrání převezme od kraje město Hradec Králové. Kraj již ve Svinarech začal se stavbou nového mostu.

Most není kulturní památkou, ale podle památkářů má svou historickou hodnotu a měla by z něj být alespoň část zachována.

Možnost zachovat část nýtovaného mostu budoucím generacím na ukázku umu tehdejších stavitelů řešili v lednu hradečtí zastupitelé. Rozhodli, že město si z mostu vezme jen fragmenty. Později představitelé města změnili názor. „Zachovalo by se jedno pole. Mohlo by sloužit například ve Svinarech na nábřeží. Mohl by se do něj zabudovat bufet či půjčovna lodí,“ řekl nedávno hradecký primátor Zdeněk Fink (HDK).

Rada kraje v pondělí projednala uzavření smlouvy mezi krajem a městem o úschově části mostu, mělo by jít o jeden oblouk. „Fragment mostu má velikost 36 krát šest metrů o hmotnosti asi 74 tun. Jde o jednu část mostu podepřenou pískovcovým pilířem,“ řekl hejtman. Stav konstrukce se podle něj ukáže až po vyzvednutí mostu. „Jestli se ten most rozpadne či nerozpadne, nebude mít vliv na průběh stavebních prací, na časovém harmonogramu (stavby nového mostu) se nic nezmění,“ uvedl Štěpán.

Železný most plukovníka Šrámka je kvůli havarijnímu stavu od ledna 2017 uzavřený pro automobily. Investorem nového mostu za 78 milionů korun včetně DPH je Královéhradecký kraj. Stavbaři staveniště mostu převzali 9. dubna. Nejprve přeloží lávku pro pěší, která je na jedné straně starého mostu, a také inženýrské sítě vedoucí po mostě. Po dobu stavby tak budou mít chodci cestu přes Orlici zajištěnou. Následně stavbaři starý most rozeberou a postaví nový, který bude mít již jen jedno pole. Most by měl být hotový do konce roku.

Svinarský most je důležitý pro dopravu v západní části stotisícového Hradce Králové. Nejbližší mosty přes Orlici jsou na silničním okruhu města a pak až v Krňovicích. Most spojuje části Svinar na obou stranách řeky, využívají ho i obyvatelé Malšovy Lhoty a Malšovic. Řidiči jej používají jako zkratku při cestě z jižní části města směrem na Rychnov nad Kněžnou a Ostravu.

Autoři | Foto By Boris7 [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky most, Svinary, Hradec Králové, doprava, Orlice, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z mostu přes Orlici v Hradci Králové bude nakonec zachována polovina  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.