Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji zahynulo na silnicích nejméně lidí od roku 1961

V Královéhradeckém kraji loni zemřelo na silnicích při 5074 dopravních nehodách 18 lidí, o šest méně než v roce 2017. Je to nejméně usmrcených lidí od roku 1961. V Královéhradeckém kraji také zemřelo na silnicích nejméně lidí ze všech regionů ČR. Počet nehod v kraji klesl o 89. Novinářům to dnes řekli zástupci krajské policie. Mezi hlavní příčiny tragických havárií patřilo nepřizpůsobení rychlosti stavu silnice, přejetí do protisměru a to, že se řidiči plně nevěnovali řízení. Počet mrtvých na silnicích v regionu klesá od roku 2013.

„I když je osmnáct usmrcených osob stále vysoký počet, tak je to v rámci Královéhradeckého kraje historicky nejnižší počet," řekl vedoucí odboru dopravní policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Dušek. Osmnáct lidí zemřelo loni při 15 dopravních nehodách, přičemž u tří havárií byli usmrceni dva lidé. V pěti případech zemřel řidič osobního auta, čtyři spolujezdci, dva motocyklisté, tři cyklisté a čtyři chodci. Počet těžce zraněných lidí při nehodách loni vzrostl na 176 z předloňských 139. Nejvíce mrtvých bylo na Trutnovsku, a to sedm. Na Hradecku zemřeli při nehodách čtyři lidé, na Jičínsku tři, na Náchodsku dva a na Rychnovsku jeden člověk.

K nejtragičtějším nehodám patřila ta z 13. května v obci Machov na Náchodsku. Řidič osobního vozidla před tím, než narazil do domu, srazil devětapadesátiletého cyklistu. Cyklista a pětasedmdesátiletá spolujezdkyně z auta na následky zranění zemřeli.

Největším počtem dopravních nehod se policisté zabývali na Hradecku, a to 1631 případy, což bylo o 99 méně než předloni. Naopak nejméně nehod bylo na Rychnovsku 615, což představuje pokles o 34 nehod. „Královéhradecký kraj je v porovnání s ostatními kraji z hlediska počtu dopravních nehod průměrný," řekl Dušek.

Co do počtu nehod v Královéhradeckém kraji vedou přetížené silnice první třídy a velká města, jako Hradec Králové nebo Trutnov. Nehody ve městech ale nepatří zpravidla k nejvážnějším. V Královéhradeckém kraji je více než 3700 kilometrů silnic, z nichž silnice první třídy tvoří 435 kilometrů, druhé 894 kilometrů a třetí třídy téměř 2400 kilometrů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, policie, nehoda, automobilová, Královéhradecký kraj, silnice, havárie, dopravní nehoda, Česko, Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje, okres Náchod, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji zahynulo na silnicích nejméně lidí od roku 1961  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.