Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víte, kdy zapnout mlhovky? Při nevhodném použití vám hrozí i pokuta

Mlhy začínají v těchto dnech být neoddělitelnými partnery řidičů na cestách. Společně s mlhou přichází věčné dilema, kdy správně zapínat mlhovky. A také, kdy je vypínat. Věděli jste, že za nesprávné použití světel můžete dostat od policistů pokutu? Přečtěte si, jak se správně zachovat při jízdě mlhou.

Během podzimního období na cestě autem běžně narazíme na mlhu. Často také potkáme řidiče, kteří očividně neví, kdy správně použít mlhová světla. A potkat auto se zapnutými mlhovkami, když není požadovaná mlha, není nic příjemného.

Světla do mlhy by se měla používat pouze za nepříznivých povětrnostních podmínek - v mlze, hustém dešti nebo sněžení. Z hlediska konstrukce a jejich použití je dělíme na přední a zadní. Zadní mlhová světla najdeme na všech nových autech, která jsou u nás prodávána, protože jejich namontování je již delší dobu v Evropské unii povinností. Přední mlhovky bývají součástí vyšších výbav vozů, případně si je majitelé montují dodatečně. Přední mlhovky mají bílou barvu a najdeme je umístěné na předku auta co nejblíže povrchu silnice. Zadní mlhová světla pak mají červenou barvu a bývají v zadní části automobilu buďto samostatně, nebo jako součást zadních svítilen. Kromě nepříjemného osvětlení předních světel protijedoucího řidiče mohou rušit také zadní mlhovky. Nevíme, zda řidič před námi brzdí, nebo ne.

Při mlze povinně zapnout, po mlze zase vypnout

Povinností řidiče je zapnout mlhová světla při mlze, silném dešti a když sněží. Zadní mlhovky musí být zapnuté, přední mlhovky jsou nepovinné. Při pominutí nepříznivých podmínek je řidič rovněž povinný mlhovky zase vypnout. Pokud policisté zastaví auto, které svítí nepřiměřeně k situaci, mohou řidiči udělit pokutu. Každý zodpovědný řidič by si měl tedy rozmyslet, kdy mlhovky použít a kdy ne. Není pravda, že se v městě mlhovky nesmí používat. Je však na každém řidiči, aby vyhodnotil danou situaci a je otázkou, zda není díky pouličnímu osvětlení i v mlze dobře vidět.

Autoři | Foto By Raghav veturi (Own work) [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky mlhovky, doprava, auto, mlha, počasí, Evropská unie

Víte, kdy zapnout mlhovky? Při nevhodném použití vám hrozí i pokuta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.