Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za couvání a otáčení na D11 už padly tresty. Celá kauza ale ještě není u konce

Video zachycující řidiče na D11, kteří si s dopravními předpisy hlavu moc nelámali, obletělo před několik týdny celou republiku. Zhruba třicítka šoférů na dálnici couvala nebo se otáčela. Řada z nich už zná své tresty, většinou se jednalo o zákaz řízení a několikatisícovou pokutu.

K velmi nebezpečné situaci došlo 16. srpna kolem 18. hodiny za exitem na 68. kilometru D11 (u obce Chýšť – sjezd na Nové Město u Chlumce nad Cidlinou). Právě v těchto místech začali řidiči přijíždět k tvořící se koloně vozidel. „Někteří z nich se rozhodli ulehčit si čekání, a v rozporu se zákonem se začali vracet právě ke sjezdu na 68. kilometru,“ uvedl tehdy mluvčí policie Jan Čížkovský. 

Událost policii oznámili pracovníci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), kteří hromadné porušení zákona viděli prostřednictvím kamerového systému. 

Po řidičích následně začala pátrat policie, zveřejnila video z incidentu a obrátila se na veřejnost s prosbou o pomoc. 

„Všichni řidiči byli již dohledání a u těch případů, kde byla dle rozhodnutí zpracovatele případu naplněna skutková podstata protiprávního jednání, došlo k jejich oznámení příslušnému správnímu orgánu,“ uvedl Ondřej Moravčík z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Mluvčí hradeckého magistrátu Petr Vinklář dodal: „Celkem obdržel magistrát od Policie ČR třináct oznámení o přestupku.“ 

Usvědčit řidiče pomohl "Velký bratr"

Bez videozáznamů poskytnutých policii by se pravděpodobně hříšníky dohledat nepodařilo. „Stěžejním důkazem byly kamerové záznamy z projíždějícího kamionu a také materiály, které nám poskytlo ŘSD z kamer umístěných na samotné dálnici,“ uvedl Moravčík.

Srpnová "hromadná couvačka" ale stále není u konce. „V devíti případech již bylo vydáno rozhodnutí, z toho pět jich je již v právní moci. Jedno řízení pak muselo být odložené. Pokud nedojde k odvolání u těch, které ještě nejsou v právní moci, zbývají k dořešení tři případy,“ dodal mluvčí.

Konkrétní tresty podle mluvčího magistrátu prý není možné sdělit, přestupkové řízení je totiž neveřejné. „Z povahy přestupku ale může být řidičům udělena sankce od 5 do 10 tisíc korun, zákaz řízení od 6 do 12 měsíců a v každém případě sedm bodů v rámci bodového systému řidičů,“ řekl Vinklář.

V případě, kdy nebyl řidič tzv. "označen", může být provozovateli vozidla udělena sankce až 100 tisíc korun.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky D11, dálnice, Policie ČR, trest, přestupek, Dálnice D11, policie, Ředitelství silnic a dálnic, magistrát, Chlumec nad Cidlinou, Chýšť, Policie České republiky

Za couvání a otáčení na D11 už padly tresty. Celá kauza ale ještě není u konce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.