Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradec Králové bude mít v červnu 2019 parkovací dům pro 284 aut

V centru Hradce Králové by měl být v polovině příštího roku hotový parkovací dům pro 284 automobilů. Investorem stavby za přibližně 140 milionů korun je společnost ISP Hradec Králové, která v Hradci Králové provozuje parkovací systém, řekl člen představenstva společnosti ISP Hradec Králové Jiří Holubec. Parkovací dům má pomoci řešit nedostatek míst v historickém centru stotisícového města.

Stavba garáží v areálu Gayerových kasáren začala letos na jaře a nyní je přibližně v jedné třetině. „Do konce roku by měla být hotová hrubá stavba parkovacího domu. Pak přijdou na řadu práce uvnitř objektu a práce na fasádě. Stavba zatím postupuje podle plánu,“ řekl Holubec.

Přípravné práce na stavbě garáží začaly na konci loňského roku. Pak stavbu zkomplikoval archeologický nález pozůstatků pevnosti z 18. století. Investor kvůli tomu musel ze tří čtvrtin přepracovat projektovou dokumentaci a ze stavby vypustit zapuštěné polopatro parkovacího domu. Původně plánovaná kapacita garáží 320 míst se kvůli tomu snížila o 36 míst.

V areálu Gayerových kasáren projdou přestavbou za odhadovaných až 700 milionů korun i samotné kasárenské budovy. Hlavním investorem přestavby bude Královéhradecký kraj, který kasárna využije pro potřeby Muzea východních Čech.

Firma ISP Hradec Králové patří stavební firmě BAK a v Hradci Králové provozuje parkovací systém od ledna 2007 na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené hradeckou radnicí. ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně 1000 parkovacích míst. Polovinu závazku splnila v roce 2009, když nákladem 121 milionů korun otevřela garáže Katschnerka. Loni měla ISP tržby 47 milionů korun a zisk 16,3 milionu korun.

Ceny parkovného určuje město, které do systému parkování žádné své peníze nevkládá. Celkem firma v takzvané zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, vybírá ze 7167 parkovacích míst. Sama radnice chce řešit především parkování v okolí fakultní nemocnice, která leží mimo zónu ISP. Nynější kapacity parkovišť kolem nemocnice jsou zcela nedostatečné.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky parkování, Gayerova kasárna, Hradec Králové, parkovací dům, ISP Hradec Králové, a.s., Jiří Holubec, garáž, Muzeum východních Čech

Hradec Králové bude mít v červnu 2019 parkovací dům pro 284 aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.