Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradeckému dopravnímu podniku přibyli řidiči, pomohlo zvýšení platů

Hradecký dopravní podnik v uplynulých letech a měsících řešil, stejně jako mnozí další dopravci, nedostatek řidičů. Nyní to vypadá, že se v Hradci situace zlepšila. Pomohly prý náborové akce a především zvýšení platů.

Nedostatek řidičů je celorepublikový problém. Schopných lidí, kteří by chtěli usednout za volant, je málo. Své o tom vědí i v Dopravním podniku města Hradce Králové (DPMHK). Pod Bílou věží se ale situace stabilizovala. „V současné době máme dvě stě třináct řidičů MHD, z toho třicet žen (dvě jsou na mateřské dovolené). Pomalu se tedy blížíme počtu, který je dostačující k zajištění vlastního současného provozu MHD," říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

V loňském roce společnost přepravila v síti 41 linek, z nichž 5 linek je trolejbusových, 36,63 milionů cestujících, což bylo o téměř čtyři miliony více než v roce 2016 a nejvíce za roky 2012 až 2017. Trend zvyšování počtu pasažérů pokračuje i v letošním roce, kdy služby MHD využilo v prvním pololetí 12 020 505 cestujících oproti 11 810 937 ve shodném období roku 2017 – tzn., jde o zvýšení téměř 2%.

V hlavní roli peníze

Za poslední dva roky došlo v Hradci k razantnímu navýšení mezd řidičů. Základní hodinová mzda stoupla podle Meduny ze 100 na 130 korun na hodinu.„Potom zde máme celou řadu příplatků, díky kterým si řidiči přijdou na více než třicet tisíc korun hrubého za měsíc,“ řekl. 

Právě peníze byly kámen úrazu. Před časem dokonce někteří hradečtí šoféři přešli do nedalekých Pardubic za lepšími pracovními podmínkami. „Lepšími podmínkami byly bohužel myšleny pouze finanční. Dnes máme všechny tyto řidiče zpět,“ sdělil Meduna. 

Náborové akce

Dopravnímu podniku se také osvědčily náborové akce. Výzvu "Přijďte si zkusit řídit autobus MHD" v polovině května vyslyšelo 13 žen a 24 mužů. Na začátku letošního října se zase konal den otevřených dveří. „Informovali jsme zde zájemce o povolání řidič/ka autobusu a trolejbusu, automechanik/čka a elektromechanik/čka. Celkem jsme zde měli osm vážných zájemců, dva již absolvují náborové řízení,“ popsal vedoucí marketingu.

PSALI JSME: Změny v jízdních řádech hradecké MHD pomohou nahradit chybějící řidiče

Za volanty vozů místního dopravního podniku jsou vidět čím dál více také ženy. Do svých řad se je DPMHK snaží lákat např. na plánování směn. „U žen řidiček dokážeme naplánovat směny tak, aby mohly ráno odvést dítě do školky a odpoledne si ho opět vyzvednout,“ sdělil František Meduna.

Autoři

Štítky MHD, řidiči, peníze, doprava, Hradec Králové, dopravní společnost, městská hromadná doprava

Hradeckému dopravnímu podniku přibyli řidiči, pomohlo zvýšení platů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.