Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chystá se stavba první části obchvatu Opočna za více než 100 mil. Kč

Královéhradecký kraj chystá stavbu první etapy obchvatu třítisícového Opočna na Rychnovsku. V následujících dnech kraj vypíše tendr na stavební firmu. Samotné práce by mohly začít v srpnu či září a stavba by mohla být hotová na konci roku 2019.

Stavba je součástí investic do veřejné infrastruktury v zóně Solnice - Kvasiny, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto. Opočno je od Kvasin vzdáleno 12 kilometrů.

Obchvat bude přeložkou silnice druhé třídy číslo 298, která nyní vede centrem města. Chystaná stavba severní části obchvatu o délce 2,16 kilometru z města odvede především tranzitní dopravu ve směru od Českého Meziříčí na Dobrušku. Na první část obchvatu by měla navázat výstavba druhé etapy obchvatu o délce 1,5 kilometru, která mimo město svede i dopravu ze směrů od Třebechovic po Orebem, Týniště nad Orlicí a Častolovic.

Předpokládaná hodnota stavby první etapy obchvatu je 107 milionů korun bez DPH, což bude v soutěži maximálně přípustná nabídková cena. Většinu nákladů uhradí dotace státu, kraj by se měl podílet čtvrtinou.

Celkové investice státu a kraje do obchvatů, silnic a železnice na Rychnovsku v rámci podpory zóny Solnice - Kvasiny by měly dosáhnout tří miliard korun. Mezi nejnákladnější investice mají patřit obchvaty Častolovic, Kostelce nad Orlicí, Rychnova nad Kněžnou a Solnice. V plánu jsou i investice do železnice, a to rozšíření železniční stanice v Solnici a výstavba železniční stanice Lipovka.

V průmyslové zóně Kvasiny - Solnice pracuje kolem 11.000 lidí, z toho je přes 8500 ve Škodě Auto. Místní lidé na pokrytí personálních požadavků automobilky a jejích subdodavatelů zdaleka nestačili, proto za prací na Rychnovsko přišlo už kolem 3000 cizinců. Na Rychnovsku je nejnižší nezaměstnanost v Česku, v březnu činila 1,2 procenta.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, obchvat, Opočno, Kvasiny, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Solnice, investice, ŠKODA AUTO a.s., Častolovice, České Meziříčí, Dobruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chystá se stavba první části obchvatu Opočna za více než 100 mil. Kč  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.