Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba úseku dálnice D11 z Hradce do Předměřic začne zkraje října. ŘSD se dohodlo se sdružením Děti Země

, aktualizováno 30. srpna 2018, 13:38

Osmikilometrový úsek dálnice D11 z Hradce Králové do Předměřic nad Labem by se mohl začít stavět začátkem října. Ředitelství silnic a dálnic ČR a Děti Země podepsaly kompromisní dohodu.

Ředitelství silnic a dálnic vyhoví některým připomínkám spolku Děti Země a ten do týdne stáhne svůj rozklad proti vydání stavebního povolení.

 „Dali jsme přednost dialogu, diskusi před žalobami. ŘSD ČR je připraveno zohlednit a vyhovět připomínkám Dětí Země v oblasti minimalizace dopadů stavby na životní prostředí. Aby dálnice skutečně lidem a regionu pomáhala, ne ho poškodila. Už nyní můžeme připomínky Dětí Země právě v tomto ohledu hodnotit jako smysluplné a do stavby dálnice D1106-1 je úpravami zahrneme. A tím ji můžeme hned začít stavět, neboť mimo jiné odvede citelnou dopravní zátěž alespoň z těžce zkoušené Jaroměře,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Jan Kroupa.

Plánovaný úsek má od června nepravomocné stavební povolení, které Děti Země napadly rozkladem. V něm se domáhaly prozkoumání 21 stanovisek příslušných úřadů k dostavbě dálnice, měly výhrady například k protihlukovým opatřením či ochraně dřevin. 

„Určitě je lepší vést dialog a právě u dálnice D1106-1 se podařilo nalézt vzájemnou shodu. Naším zájmem je bdít nad některými velkými stavbami, které negativně ovlivní životní prostředí, aby byly schvalovány podle zákona a s ohledem na ochranu přírody a účast veřejnosti při rozhodování. Vážíme si proto vstřícného postoje ŘSD ČR a bude-li to možné, lze takto postupovat také u dalších staveb, jejichž povolování se aktivně účastníme,“ říká předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Dálnice D11 vedoucí z Prahy na polské hranice se začala stavět již v roce 1978. Zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových necelých 91 kilometrů. V Královci u Trutnova se má D11 napojit na budovanou polskou silnici S3. Od loňského srpna dálnice končí na okraji Hradce Králové sjezdem do městské části Kukleny. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky D11, stavba, dálnice, povolení, Ředitelství silnic a dálnic, Děti Země, Hradec Králové, Dálnice D11, Předměřice nad Labem, Jan Kroupa, Miroslav Patrik, Jaroměř, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba úseku dálnice D11 z Hradce do Předměřic začne zkraje října. ŘSD se dohodlo se sdružením Děti Země  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.