Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pec vypsala výběrové řízení na výstavbu dopravního terminálu

Do dvou let má u čerpací stanice v Peci pod Sněžkou stát nový dopravní terminál s parkovacím domem pro 450 automobilů za 160 milionů korun bez DPH. Radnice vypsala výběrové řízení na dodavatele stavby.

„Pokud se podaří vysoutěžit zhotovitele podle harmonogramu, tak by se mělo začít stavět během června. Doufáme, že bychom mohli terminál otevřít na zimní sezonu 2019/2020,“ řekl starosta města Alan Tomášek.

Jde o první krok k vyřešení dopravní situace ve stále více navštěvovaném horském středisku. „Pec má díky lanovce na Sněžku a zimnímu lyžování obrovský krátkodobý nápor na parkovací místa. Je to nepříjemné, auta stojí po chodnících, silnicích. Snažíme se to změnit,“ dodal Tomášek.

Záměrem radnice je v příštích šesti letech výrazně zklidnit v centru Pece dopravu. Město chce nejdříve přesunout parkující auta většiny návštěvníků do plánovaných parkovacích domů. Jako první vznikne dopravní terminál s parkovacím domem u benzinky u vjezdu do centra. Následovat bude parkovací dům ve Velké Úpě a poté, co se uvolní současná parkoviště, tak v centru Pece se upraví asfaltové plochy u pošty, kde je nyní autobusové nádraží, u kapličky a také ve Velké Úpě. Z uvolněných parkovišť a asfaltových ploch vzniknou náměstí s lavičkami a zelení.

U kapličky v úpském údolí v centru Pece podle starosty několik stovek parkovacích míst ale zůstane. „Nebudou však k dispozici pro denní návštěvníky, jako tomu je doposud. Hlavně auta jednodenních návštěvníků město neúměrně zatěžují. Denní nápory by měly pojmout velkokapacitní terminály a parkovací domy,“ doplnil starosta.

V místě dnešní asfaltové plochy u pošty v údolí Zeleného potoka, kde jsou stanice autobusů, má vzniknout důstojné centrum města. Radnice tam počítá pouze s točnou autobusů a skibusů, odkud by lyžaři mohli dál pokračovat na sjezdovku Javor přibližovací lanovkou, která by začínala přímo na náměstí.

Celkové náklady na úpravy současných parkovišť v Peci a ve Velké Úpě, výstavbu parkovacích domů včetně autobusového terminálu v příštích letech starosta odhaduje na 600 milionů korun.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Pec pod Sněžkou, terminál, doprava, parkování, Velká Úpa, Sněžka, výběrové řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pec vypsala výběrové řízení na výstavbu dopravního terminálu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.