Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do tendru na opravu muzea KRNAP ve Vrchlabí přišly tři nabídky. Oprava by měla vyjít na více než 200 milionů

Do tendru Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) na opravu krkonošského muzea ve Vrchlabí podaly nabídky tři subjekty. Jde již o druhou soutěž na dodavatele stavebních prací. ČTK to dnes sdělil mluvčí národního parku Radek Drahný. Odhadovaná hodnota tendru je 83 milionů korun. Dnes se otevíraly obálky s nabídkami.

"Obdrželi jsme tři nabídky. Další podrobnosti říct nemohu, protože se teprve bude scházet výběrová komise," uvedl Drahný.

Muzeum, které patří Správě KRNAP, sídlí v bývalém augustiniánském klášteře a je uzavřeno od podzimu 2017. Vybraná firma by měla zajistit stavební část projektu. Celkové náklady včetně vybudování nové expozice jsou odhadovány na více než 200 milionů korun. Dodavatel expozice vzejde z jiné soutěže. V objektu by mělo do konce roku 2021 vzniknout po přeměně expozic návštěvnické centrum KRNAP.

Zahájení oprav muzea má oproti původním plánům asi rok zpoždění. KRNAP chtěl mít vybraného dodavatele stavební části do konce loňského roku a letos na jaře zahájit stavební práce. Evropské dotace 123 milionů korun na projekt podle vedení správy národního parku ohroženy nejsou.

Oprava vyjde na více než 200 milionů

Druhou soutěž vypsala Správa KRNAP letos v létě, protože v předchozím tendru všechny nabídky firem výrazně přesáhly tehdejší předpokládanou cenu 65 milionů. Nabídky převyšovaly 100 milionů korun. Ve druhém tendru byl posunut původní termín otevírání obálek z 20. září na 8. října.

Důvodem bylo snížení rozpočtu ze 110 milionů korun na současných 83 milionů korun. Zástupci KRNAP již dříve pro ČTK uvedli, že ke snížení předpokládané ceny Správu KRNAP vedly aktuální ceny na trhu a také to, že nově stanovená cena odpovídá očekávaným nabídkám.

Opravené muzeum s novou interaktivní expozicí by mělo sloužit pro návštěvníky jako reprezentativní vstupní brána Krkonoš. Expozice by měla být příběhem přírody a lidí usazených v horách a navázat na úspěšnou expozici Kámen a život. Návštěvnické centrum by mělo poskytnout co nejsrozumitelnější formou informace o minulosti a současnosti Krkonoš a motivovat lidi k objevování hor a jejich ochraně. Mělo by převzít i roli tradičního muzea.

Autoři | Foto krnap.cz

Štítky ČR, rezervace, stavby, muzea, KRNAP, muzeum, Krkonošský národní park, oprava, Vrchlabí, Správa Krkonošského národního parku, soutěž, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do tendru na opravu muzea KRNAP ve Vrchlabí přišly tři nabídky. Oprava by měla vyjít na více než 200 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.