Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud prodloužil textilce Veba lhůtu pro vyjádření k insolvenci

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek prodloužil textilce Veba Broumov lhůtu pro vyjádření k insolvenčnímu návrhu o jeden měsíc do 22. června. O prodloužení lhůty, která byla původně sedmidenní, požádala Veba. Vyplývá to z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Veba patří s 800 zaměstnanci k největším českým textilkám. Do insolvenčního řízení Vebu poslala 4. května banka Raiffeisenbank, u níž má podnik nesplacené úvěry za 260 milionů korun.

Soud společnost Veba 18. května vyzval, aby se do sedmi dnů k insolvenčnímu návrhu písemně vyjádřila a soudu předložila seznam svého majetku, seznam závazků a seznam zaměstnanců. Veba žádost o prodloužení lhůty odůvodnila tím, že na přípravu insolvenčních seznamů potřebuje delší lhůtu, protože má stovky zaměstnanců a hodnota jejích účetních aktiv se pohybuje v řádech miliard korun.

Banka Raiffeisenbank navrhuje prohlášení úpadku textilky. Veba již dříve návrh banky označila za nedůvodný. Uvedla, že návrh banky vykazuje formální a jiné nedostatky, které by měly vést k jeho odmítnutí soudem. Návrh banky podle Veby údajně dostatečně neosvědčuje úpadek podniku.

Bezprostředně po kroku Raiffeisenbank také vedení Veby oznámilo, že do společnosti kapitálově vstoupí jako investor podnikatel Otakar Moťka. Podniku by měl poskytnout finanční injekci ve stovkách milionů, a pomoci tak překonat jeho problémy. Moťka v minulých dnech uvedl, že záchrana Veby by měla spočívat v její reorganizaci.

Kromě Raiffeisenbank se zatím do insolvenčního řízení přihlásily další čtyři subjekty s pohledávkami v součtu za 236 tisíc korun.

Do řízení také vstoupilo Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové. Učinilo tak proto, že textilka je významný zaměstnavatel a státní zastupitelství se chce podílet na zajištění spravedlivého průběhu insolvenčního řízení. Státní zástupce tak bude mít ze zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu.

Veba, jejímž hlavním produktem je takzvaný africký brokát, se do problémů dostala v letech 2015 a 2016, kdy kvůli radikálnímu poklesu prodejů na svém hlavním africkém trhu nebyla schopna plně hradit splátky úvěrů. Z rekordních tržeb v roce 2014 ve výši 2,2 miliardy korun se odbyt podniku do roku 2016 kvůli krizi v Africe propadl na 812 milionů. Za léta 2015 a 2016 Veba utrpěla souhrnnou ztrátu téměř 300 milionů. Loni tržby zvýšila na 894 milionů a vykázala ztrátu 144 milionů. Hlavními akcionáři Veby jsou prostřednictvím společnosti Incot nejvyšší manažeři podniku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Veba, textilka, insolvence, peníze, Raiffeisenbank, banka, Krajský soud v Hradci Králové, Broumov, Státní zastupitelství ČR, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud prodloužil textilce Veba lhůtu pro vyjádření k insolvenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.