Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V jezuitské koleji v Jičíně by mohl být minipivovar s hostincem

V části dosud nevyužívané jezuitské koleje v Jičíně by mohl být minipivovar s hostincem. Zřídit jej tam chtějí dva podnikatelé z regionu. Rada města s jejich záměrem a budoucím pronájmem části koleje vyslovila souhlas. Investoři tak budou moci začít připravovat studii umístění pivovaru v koleji. Město jim poskytne podklady o stavebním stavu objektu.

Jezuitskou kolej dal postavit na začátku 17. století kníže Albrecht z Valdštejna. Někdejší školní budovy se později staly kasárnami, které po roce 1968 obsadilo sovětské vojsko. Od roku 1990 rozsáhlý objekt chátral a město se pro něj snažilo najít využití. Loni se radnice pustila do postupných oprav koleje.

Město zatím udělalo za zhruba 3,5 milionu korun opravu zadního nádvoří koleje, nechalo opravit tři místnosti, elektroinstalace a postavit sociální zázemí. Dělníci vybourali sovětskou armádou zazděná podloubí a pracují na rekonstrukci odvětrávacího systému budovy, který vojáci zničili.

Investice by měla v koleji umožnit pořádání různých kulturních akcí, například výstav, divadelních a hudebních vystoupení, uměleckých dílen či kurzů.

Dosavadní projekty na oživení prázdného objektu jezuitské koleje dosud končily bez výsledku. Zřejmě nejnadějnějším záměrem využití koleje byl projekt výstavby vědeckotechnického parku. Na přestavbu za několik stovek milionů korun mělo město i sehnanou evropskou dotaci čtvrt miliardy korun. Zastupitelé nakonec od projektu v roce 2012 ustoupili. Kritici poukazovali hlavně na to, že by se město kvůli stavbě muselo výrazně zadlužit.

 

Autoři | Foto Jičinsko

Štítky ČR, správa, památky, pivo, restaurace, Jičín, FOTO, Albrecht z Valdštejna, projekt, Sovětská armáda, hospoda, minipivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jezuitské koleji v Jičíně by mohl být minipivovar s hostincem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.