Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Modernizace Gayerových kasáren v Hradci Králové začne na podzim

Modernizace a přístavba Gayerových kasáren v centru Hradce Králové, v nichž sídlí Muzeum východních Čech, začnou letos na podzim a potrvají do roku 2021. Rada kraje v pondělí posunula projekt do stavební fáze poté, co jí evropský Integrovaný regionální operační program schválil dotaci. Novinářům to dnes řekli zástupci hejtmanství. Gayerova kasárna vlastní Královéhradecký kraj, který svěřil objekt do správy Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Samotné stavební práce budou stát 237 milionů korun a cena celého projektu včetně vnitřního vybavení muzea bude nejméně 282 milionů. Evropská dotace z IROP činí 211 milionů. "Královéhradeckému kraji se podařilo zahájit nejrozsáhlejší investici do kultury v letošním roce. Věřím, že toto je první krok na dokončení celého projektu SMARTmuzeum, který Gayerova a Vrbenského kasárna přemění na moderní a reprezentativní muzejní kampus a centrum kultury ve městě," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu a školství Martina Berdychová.

Přestavba Gayerových kasáren zahrnuje přístavbu, obnovu pláště budovy i interiéru, modernizaci infrastruktury a vybudování bezbariérového vstupu. Měla by se také zvýšit kapacita depozitářů o zhruba 30 procent, bude v nich umístěno na dva miliony sbírkových předmětů. Vzniknou také restaurátorské dílny, depozitář přístupný veřejnosti a v přístavbě budovy badatelské zázemí.

Přrstavba se bude týkat i kasárny

Přestavba v budoucnu čeká pravděpodobně také sousední Vrbenského kasárna. V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavena přírodovědecká sbírka muzea i krajská archeologická expozice. V sousedství firma ISP Hradec Králové otevřela v červnu parkovací dům Jana Gayera pro téměř 300 aut.

Hlavním sídlem Muzea východních Čech je secesní budova od architekta Jana Kotěry na Eliščině nábřeží, která byla nedávno opravena za více než 100 milionů korun. Veřejnosti by se budova na nábřeží měla otevřít na přelomu října a listopadu.

Objekt v areálu Gayerových kasáren slouží vědecko-výzkumné muzejní činnosti, sídlí v něm oddělení historické, archeologické a přírodovědecké i oddělení ochrany a dokumentace sbírkových předmětů. Je tam také ústřední depozitář muzea, který byl ale z bývalých kasáren v lednu dočasně přestěhován. Do května opustil kasárna i personál muzea.

Autoři | Foto turistika.cz

Štítky ČR, stavby, správa, muzea, Hradec Králové, Jan Gayer, Muzeum východních Čech, projekt, muzeum, Královéhradecký kraj, kultura, Martina Berdychová, Jan Kotěra, ISP Hradec Králové, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace Gayerových kasáren v Hradci Králové začne na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.