Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Černigove, děkujeme. Je čas se rozloučit

, aktualizováno 31. srpna 2019, 0:00

Je hradeckou dominantou. První věc, na kterou zaměříte svůj pohled při odchodu z hlavního nádraží. Velké betonové monstrum, které se tyčí do výšky a v Hradci není místo, ze kterého byste na něj neviděli. Zaslouží si nálepku kulturní památky, a tím pádem záchranu od téměř jisté demolice?

Neutuchající boje, dvě strany, které po sobě střílí argumenty. Boj o zachování, či demolici Černigovu vygradoval do rozměrů, který nikdo neočekával. Bitva už je ale takřka rozhodnutá a strana bojovníků za zachování prohrává. 

Jedna strana považuje Černigov za ohyzdnou budovu, která má svá nejlepší léta za sebou, a proto by se měla zbourat. Druhá naopak argumentuje, že je to historický symbol Hradce, jenž k městu i nadále patří, a měl by se stát památkou.

Hotel, který byl postaven na přelomu 60. a 70. let se od svého vzniku takřka nezměnil. Jistě, interiér prošel modernizací, nicméně zevnějšek působí jako dávno zašlý lesk, který v prostoru moderní architektury už nemá místo. O demolici se mluví už pár let a nebýt odpůrců, město už by natahovalo detonační šňůru.

Petici za zachování podepsalo 1000 lidí

Proti zbourání je jak architekt Jiří Zídka, jehož otec více než 50 metrovou budovu navrhl, tak i někteří obyvatelé města. Petici za zachování Černigovu podepsalo už 1000 lidí. 

Na přelomu 70. a 80. let se stal výstavní síní krajského města v oblasti ubytování i pohostinských služeb. Sem mířily republikové i zahraniční delegace, turistické zájezdy, plenární zasedání, konference apod.

Nalijme si ale čistého vína. Pokud byste měli jmenovat jednu z nejošklivějších budov v Hradci Králové, tak kromě fotbalového stadionu, by někteří určitě zvedli ruku i pro tento hotel.

Kdyby se Černigov stal památkou, jen těžko by se pak nějakým způsobem „přezul do nových bot“. Budova by potřebovala novou fasádu, výměnu oken, a to už mluvíme o částce sahající do milionů. Má to smysl? 

K zachování Černigovu pomůže jen zázrak

Na místě by měl vzniknout nový hotel, který by místu dodal moderní šmrnc. Ten sice nemusí sednout všem, především těm, kteří kolem Černigovu procházejí den co den, a mají tak k němu nějaký platonický vztah, a berou ho, jako součást města. Ale z pohledu turismu Černigov dobré jméno městu nedělá.

Představte si, že turista, kteří přijede na hlavní nádraží, vyleze do našeho salónu republik, a vidí něco, co má být chráněnou kulturní památkou? Jakou přidanou hodnotu to má? Tak či tak, situace je taková, že se Černigov s největší pravděpodobností s Hradcem rozloučí a půjde k zemi. Kdy to bude? Je klidně možné, že za rok touto dobou už bude Černigov jen vzpomínkou. 

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Hotel Černigov, Budova, komentář, Hradec Králové, demolice

KOMENTÁŘ: Černigove, děkujeme. Je čas se rozloučit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.