Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Město schválilo vypsání třetí soutěže na lávku přes Labe

Zastupitelé Hradce Králové dnes schválili vypsání třetí soutěže na stavbu lávky přes Labe u kongresového centra Aldis. Oproti předchozím dvěma soutěžím jsou nové zadávací podmínky mírnější. Soutěž by mohla být vyhlášena začátkem září. Předpokládaná cena stavby nové lávky, na kterou chce město využít evropské dotace, je zhruba 60 milionů korun s DPH. Projekt město připravuje od roku 2003.

"Vzhledem k tomu, že se nám ve dvou případech nepodařilo vybrat dodavatele na stavbu lávky, jsme se rozhodli změnit podmínky výběrového řízení. Původně jsme požadovali po uchazečích referenční zakázky s prvky UHPC (Ultra-High Performance Concrete), tuto podmínku jsme nakonec vypustili a jediným hodnoticím kritériem zůstává cena," uvedl náměstek primátora pro investice Jiří Bláha.

Pokud bude do konce roku vybrán dodavatel, mohla by se nová lávka začít stavět na začátku příštího roku a dokončena by měla být v roce 2021.

Do prvního tendru, který byl vypsaný letos v lednu, se nepřihlásil nikdo. Pro druhý radnice zmírnila podmínky soutěže a věřila, že se přihlásí více firem. Přihlásil se ale jen jeden zájemce a město i druhý tendr zrušilo.

Lávka, která propojí lokalitu Aldis s centrem města, je navržena z železobetonové desky mostovky s dvojicí ocelových předpínacích lan a ocelových žeber. Nejde o běžnou stavbu, protože na ni musí být použit vysokopevnostní beton kategorie UHPC. V Česku ho umí vyrobit jen omezený počet výrobců a zatím z něj bylo v ČR postaveno jen několik lávek. Kvalifikační podmínky by pro třetí tendr neměly obsahovat striktní požadavek na to, že dodavatel umí pracovat s technologií UHPC.

Městu hrozí sankce

Kvůli zpoždění stavby lávky přes Labe v zóně Aldis hrozí městu sankce 15,2 milionu korun. Důvodem je to, že ke stavbě lávky se město zavázalo ve smlouvě s Československou obchodní bankou ČSOB), která v zóně začala loni budovat regionální sídlo.

Ze smlouvy vyplývá, že pokud město nestihne lávku postavit do dubna 2020, musí bance vrátit třetinu z 45,6 milionu korun, za které v minulosti bance prodalo pozemky pro stavbu sídla. Podle vedení města zřejmě lávka do té doby nebude. Město proto jedná s bankou o posunutí termínu formou dodatku ke smlouvě. Příslib vybudování lávky byl jedním z důvodů, proč se ČSOB pro stavbu v lokalitě Aldis rozhodla.

Většinu nákladů stavby by měla zaplatit evropská dotace z programu ITI. V podmínkách dotace je termín dokončení lávky do konce roku 2023.

 

Autoři | Foto LKM Consult

Štítky ČR, správa, stavby, lávka, Hradec Králové, soutěž, Labe, banka, Československá obchodní banka, Jiří Bláha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město schválilo vypsání třetí soutěže na lávku přes Labe  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.