Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Unikátní stavba pro hasiče aspiruje na stavbu roku

Letos v dubnu se slavnostně otevřelo nové lezecké centrum ve Velkém Poříčí na Náchodsku. Unikátní budova, která slouží hasičům při nácviku různých situacích, byla nominována na stavbu roku!

Uvnitř je kromě lezeckých stěn i speciální vybavení pro simulace zásahů ve specifických podmínkách – cvičná studniční šachta nebo polygony stísněných prostor. Právě ty jsou kreativním dílem hasičů a projektanta. Jsou to imitace stavebních součástí, kanalizace, ale i stísněných přírodních prostor, které připomínají třeba jeskyně. Navíc se dá trénovat nejen uvnitř, ale pro výcvik je uzpůsobený i vnějšek budovy. 

Výcvikové středisko ve Velkém Poříčí je svého druhu v Evropě ojedinělé. "Jsem rád, že se nám podařilo za uplynulý rok tento složitý projekt dokončit a že už tu mohly proběhnout první výcviky. Polygon však nebude určen jen profesionálním hasičům, ale nově se zde budou moci zdokonalovat také dobrovolní hasiči a zástupci dalších složek IZS. Díky realizaci projektu se totiž navyšuje i kapacita učiliště, a to z původních 140 vyškolených osob ročně až na 500,“ řekl ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl.

Celkové náklady na projekt a stavbu činily 57,3 milionu Kč vč. DPH. HZS Královéhradeckého kraje čerpal dotaci z Evropské unie, Integrovaného regionálního operačního programu. Dotace pokryla 85 % nákladů, zbytek byl hrazen ze státního rozpočtu. 

Autoři | Foto HZS HK

Štítky Hasiči, stavba, Stavba roku, Náchodsko, Velké Poříčí, okres Náchod, projekt, Evropa, Evropská unie, Královéhradecký kraj, František Mencl

FOTO: Unikátní stavba pro hasiče aspiruje na stavbu roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.