Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tepelné hospodářství Hradec vyplatí městu dividendu 17,7 mil. Kč

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo asi do 24 tisíc domácností, vyplatí městu z loňského zisku dividendu 17,65 milionu korun. Zbylé peníze z loňského zisku 20,3 milionu korun půjdou do sociálního fondu, na tantiémy a na účet nerozděleného zisku firmy. O rozdělení zisku rozhodla rada města.

Loňský zisk byl meziročně vyšší o 137 tisíc korun. Růstu zisku firma dosáhla při stejné ceně dodávaného tepla jako v roce 2016. Podle ředitele firmy Jiřího Seidlera to umožnily úspory režijních nákladů, připojení nových odběratelů a parametry dlouhodobého kontraktu na nákup tepla od společnosti Elektrárny Opatovice. Firma také loni dala méně peněz za nákup služeb.

Výnosy společnosti loni vzrostly o jedno procento na 486 milionů korun. Firma loni podle Seidlera udělala investice a opravy téměř za 20 milionů korun, což bylo na úrovni roku 2016. Průměrný plat 43 pracovníků loni vzrostl o 11 procent na 43 610 korun. U dělnických profesí nárůst činil 25 procent na 38 250 korun. V Královéhradeckém kraji to představovalo nadprůměrný výdělek. Průměrná mzda loni v kraji vzrostla o 7,6 procenta na 27 087 Kč.

Ani pro letošní rok Tepelné hospodářství ceny neměnilo a nechalo ceny let 2016 a 2017 ve výši 509 korun za gigajoule (GJ). V celé ČR je nyní průměrná cena tepla z uhlí zhruba 570 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 615 Kč/GJ. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 GJ tepla.

Do některých lokalit v Hradci Králové dodává teplo přímo i společnost Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkuruje. Podíl Tepelného hospodářství na trhu s teplem v Hradci se odhaduje asi na 80 procent. V roce 2015 město řešilo nabídku Elektráren Opatovice na odkup 100 procent akcií Tepelného hospodářství za půl miliardy korun. Město nakonec nabídku EOP odmítlo, místní rozvody tepla i jeho distribuce a prodej tak zůstaly pod kontrolou radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, hospodářství, zisk, Hradec Králové, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., EBEH Opatovice, a.s. v likvidaci, Česko, Elektrárna Opatovice nad Labem, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné hospodářství Hradec vyplatí městu dividendu 17,7 mil. Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.