Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji zpomalují

Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji v prvním čtvrtletí meziročně klesly o deset procent na 427 milionů korun. Stavebnictví v kraji tak na začátku roku nepotvrdilo loňský jednoprocentní růst. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. V celé ČR stavební výroba v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,5 procenta. Růst vykázalo osm krajů, šest regionů utrpělo pokles. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu.

Pokles výkonů stavebních firem provázelo snižování počtu zaměstnanců, když statistiky sledované firmy v prvním čtvrtletí snížily počet zaměstnanců o 4,2 procenta na 1361 lidí. Produktivita stavebních firem tak plně nekopírovala desetinový pokles výkonů a snížila se jen o šest procent.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v hradeckém kraji na předposledním 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. Důvodem nízké výkonnosti stavebnictví v hradeckém kraji je to, že v kraji nesídlí žádná velká společnost, která by s vlastními lidmi stavěla dálnice či jiné velké stavby s hodnotami v miliardách korun.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců ve stavebnictví kraje v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,1 procenta na 26.994 korun. Za celostátním průměrem mzdy nadále značně zaostávaly, mezi kraji šlo o druhou nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví meziročně vzrostly o 5,6 procenta na 35.281 korun.

Za celý loňský rok výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji vzrostly o jedno procento na 2,64 miliardy korun. V roce 2017 růst činil 2,3 procenta a v roce 2016 byl pokles o šest procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, stavby, ČSÚ, 1.čtvrtletí, Královéhradecký, stavební firma, Královéhradecký kraj, Český statistický úřad, Česko, stavebnictví, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji zpomalují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.