Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Odbory v Amcoru vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí 15 procent přidat a týden dovolené navíc

Odbory ve firmě Amcor Flexibles z Nového Bydžova vyhlásily stávkovou pohotovost. Vedení podniku podle odborů odmítá vyjednávat o kolektivní smlouvě, do níž odbory například chtějí zakotvit zvýšení platů o 15 procent při udržení ostatních složek mzdy. Podnik má asi 150 zaměstnanců. Informovala o tom Kateřina Kordovská z Odborového svazu Kovo. Firma se zatím nevyjádřila.

Firma Amcor Flexibles patří britské společnosti Amcor Holding a v Bydžově vyrábí obaly z plastických hmot. Společnosti patří do australské skupiny Amcor, vyplývá z loňské výroční zprávy bydžovské firmy. Loni bydžovská firma dostala státní pobídku na investici do rozšíření výroby v hodnotě 252 milionů korun. Vytvořit by měla 20 pracovních míst. Na dani by měla ušetřit až 63 milionů korun.

Důvodem je odmítnutí vedení

Stávkovou pohotovost odbory vyhlásily v pondělí 27. května. „Důvodem je odmítavý postoj vedení podniku ke kompromisním návrhům zprostředkovatele při kolektivním vyjednávání," uvedly odbory. V pondělí 3. června odbory uspořádaly před hlavní vrátnicí mítink.

Odbory uvedly, že kolektivní vyjednávání začalo již 24. května 2018. „Z důvodu nedosažení shody požádal OS Kovo o stanovisko zprostředkovatele, na jehož kompromisní návrh zaměstnavatel nepřistoupil, takže dalším krokem místních odborářů bylo vyhlášení stávkové pohotovosti," uvedl vedoucí regionálního pracoviště svazu Kovo Radko Šamánek.

ČTĚTE TAKÉ: Za únik patnácti tisíc litrů rozpouštědla dostal Amcor pokutu 350 tisíc korun

Podle místopředsedy svazu Kovo Tomáše Valáška činila loni průměrná hrubá mzda v podniku včetně managementu asi 44.500 korun, dělnické mzdy byly mezi 32 až 33 tisíci korunami. „V minulých letech se přidávalo pouze individuálně zhruba o inflaci," řekl. Zprostředkovatel letos podle Valáška navrhl, aby firma zvedla platy po tři roky po sobě, vždy k začátku října, a to minimálně o inflaci. Zaměstnanci také měli dostat dva sick days, tedy možnost vybrat si dva dny volna při krátkodobé nemoci. „Centrála Amcoru v Curychu to odmítla. Odbory proto vyhlásily stávkovou pohotovost a vrátily se ke svým původním požadavkům," řekl Valášek.

Kromě růstu platů o 15 procent požadují odboráři jeden týden dovolené navíc nad rozsah stanovený zákoníkem práce. Dále požadují výkonnostní odměnu 20 procent průměrného měsíčního výdělku, hospodářský bonus ve výši 150 procent a zvýšené odstupné při organizačních změnách.

Amcor Flexibles

Amcor Flexibles Nový Bydžov v minulém finančním roce končícím 30. června 2018 vykázala tržby 1,01 miliardy korun po předchozích 944 milionech korun. Zisk firma zvýšila na 148 milionů korun ze 113 milionů korun. Zhruba 96 procent tržeb firmy pocházelo z exportu. Továrnu má firma v bydžovské průmyslové zóně Zábědov.

Autoři | Foto AD Projekt

Štítky Amcor, Nový Bydžov, odbory, stávková pohotovost, Odborový svaz KOVO, Curych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory v Amcoru vyhlásily stávkovou pohotovost. Chtějí 15 procent přidat a týden dovolené navíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.