Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tesco v centru města čeká rekonstrukce, přestavba majitele vyjde na 300 milionů korun

Obchodní dům Tesco se supermarketem v centru Hradce Králové tak, jak ho lidé znají od druhé poloviny 90. let, v neděli 17. února skončí. Obchodní dům bude od pondělí 18. února do 1. prosince 2019 uzavřen až na několik obchodů v přízemí. Ty ukončí provoz během několika dní, nejpozději na konci února. Rekonstrukce objektu vyjde zhruba na 300 milionů korun bez DPH, řekl majitel Martin Nový, který vlastní i navazující OC Atrium. Rekonstrukce by měla začít 1. března.

Prodejna potravin bude po opravě v přízemí zachována, ale na menší ploše, než je tomu nyní. „Dojde i ke kompletní přestavbě našeho obchodu s potravinami, který si zde jako jediný ponecháme. Plánované otevření tohoto nového obchodu je stanovené na prosinec 2019," řekl mluvčí společnosti Tesco Václav Koukolíček. Britská firma prodala objekt loni v březnu.

Podle Nového se vnější vzhled objektu nezmění, stavební práce se budou týkat hlavně interiérů. Investor počítá také s kompletní výměnou technologií. „Dojde ke sjednocení OC Atrium s objektem bývalého OD Tesco, a to nejen názvem. Přestavba neovlivní provoz sousedního OC Atrium," řekl Nový. V místě, kde jsou obě budovy propojené dvěma oddělenými koridory, vznikne nový reprezentativní prosklený vstup.

Třípatrový objekt z přelomu 70. a 80. let byl od svého počátku využíván jako vícesortimentní obchodní dům, a tak by to mělo zůstat i po rekonstrukci. „Záměrem je vytvořit třípatrový obchodní dům. V přízemí budou na menším prostoru potraviny a zbývající prostory budou rozčleněny na prodejní jednotky. Druhé nadzemní podlaží bude také rozdělené na prodejní jednotky, budou tam také fastfoody, tedy podobné uspořádání jako je v sousedním Atriu," řekl Nový.

Ve třetím patře, kde je nyní jídelna, by měla vzniknout klasická restaurace s obsluhou. Součástí by měla být i nevyužívaná terasa s výhledem na náměstí 28. října. Majitel ale nemá stále jasno, jak budou využity prostory ve třetím patře, v němž jsou nyní sklady. „Ještě uvidíme, jaký bude účel užívání, jestli další obchodní prostor nebo kanceláře. Každopádně pro veřejnost budou nově přístupné všechny tři podlaží místo současných dvou," řekl Nový.

PSALI JSME: OD Tesco v centru Hradce čeká rekonstrukce, firma objekt prodala 

Investor také vymění a rozšíří eskalátory. Jeden pár eskalátorů bude do druhého nadzemního podlaží, nově budou eskalátory vedle sebe, a ne křížem. Druhý pár přibude mezi druhým a třetím podlažím, kde dosud nejsou. Třetí pár eskalátorů přibude také naproti pokladnám potravin, který umožní další přístup do druhého podlaží.

Třípatrový objekt, ve kterém fungoval do počátku 90. let v Hradci Králové první vícesortimentní obchodní dům Prior, vznikl v letech 1978 až 1981. Budově musel ustoupit celý blok domů. Na počátku 80. let to byl se svými 7200 metry čtverečními prodejní a více než 9000 metry čtverečními užitkové plochy čtvrtý největší obchodní dům v tehdejším Československu. Zajímavostí byly i eskalátory, které byly prvním takovým zařízením ve veřejném prostoru v Hradci Králové. Britská společnost Tesco koupila objekt od americké firmy K-Mart v druhé polovině 90. let.

Autoři

Štítky trh, architektura, stavby, Hradec Králové, rekonstrukce, Tesco, obchodní dům, Martin Nový, obchod, Kmart, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tesco v centru města čeká rekonstrukce, přestavba majitele vyjde na 300 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.