Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji zdraží voda a teplo, ceny odpadů a MHD zůstanou

V největších městech Královéhradeckého kraje se od 1. ledna zvednou ceny vodného a stočného. V Hradci Králové zdraží teplo a vstupné do krytého bazénu. Vzrostou i ceny elektřiny a plynu. Naopak ceny městské hromadné dopravy zůstanou stejné, měnit se nebudou ani nájmy v městských bytech, poplatky ze psů a z popelnic či sazby parkovného.

Zdražení vodného a stočného ohlásily vodárny v pěti největších městech kraje - v Hradci Králové, Trutnově, Náchodě, Jičíně a Dvoře Králové nad Labem. Průměrná tříčlenná domácnost si v těchto městech za rok za vodu připlatí od 160 do 460 korun. Růst cen vodárny zdůvodňují hlavně nutností získat peníze na investice do vodárenských sítí.

Nejvyšší cena vody z okresních měst bude tradičně v Hradci Králové. Hradecké vodárny cenu od ledna zvednou o 1,7 procenta na 99,76 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. V Trutnově bude voda přes nárůst o 4,5 procenta z okresních měst stále nejlevnější, metr krychlový tam od ledna přijde na 79,75 Kč. Vodárny v Rychnově nad Kněžnou jako jediné z okresních měst cenu zvyšovat nebudou a nechají 81 korun za metr krychlový.

Lidé příští rok zaplatí více za dálkové teplo. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností, zdraží o pět procent na 535 Kč za gigajoule (GJ). Roční účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při spotřebě 25 gigajoulů vzroste přibližně o 640 korun na 13.370 korun. Do některých lokalit a některým odběratelům v Hradci dodávají teplo Elektrárny Opatovice (EOP). Cena tepla od EOP vzroste v průměru o asi 2,5 procenta na 522 korun za GJ. Teplárny společnosti ČEZ v Trutnově a Dvoře Králové nad Labem zatím ceny pro příští rok neoznámily. Podle mluvčí ČEZ Šárky Lapáčkové Beránkové se dá očekávat meziroční zvýšení ceny do pěti procent.

Lidé se od ledna také musí připravit na zdražení elektřiny a plynu. Společnost ČEZ zdraží od Nového roku části zákazníků elektřinu o osm procent. Půjde o lidi, kteří nemají zafixovány ceny, elektřinou netopí a neohřívají pomocí ní vodu. Pro většinu z nich bude zdražení do 40 korun měsíčně. Největší distributor plynu v ČR, společnost innogy, zvýší části zákazníků cenu zemního plynu. Platba průměrné domácnosti měsíčně stoupne o 2,8 procenta. Firma zdraží od 22. ledna, důvodem je růst velkoobchodní ceny komodity.

Poplatek za odvoz odpadu ve všech okresních městech kraje zůstane stejný. Nejnižší poplatek 450 korun má Náchod. Podmínkou je zaplatit do konce února, při pozdější úhradě cena roste až na 650 korun za osobu. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou nechají základní taxu za popelnice na 500 korunách, Trutnov na 480 korunách a Jičín na 492 korunách. Největší města v kraji nezmění ani ceny v městské hromadné dopravě.

V Hradci Králové lidé v příštím roce zaplatí více za vstup do krytého plaveckého bazénu a sousedního akvacentra. Průměrné zdražení bude činit čtyři procenta. Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží ze 72 korun na 75 korun. Hodinový vstup do akvacentra s vodními atrakcemi a současně do bazénu bude za 135 korun místo dosavadních 130 korun. Důvodem zdražení je růst provozních nákladů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, voda, teplo, odpady, peníze, Královéhradecký kraj, městská hromadná doprava, Hradec Králové, elektřina, Trutnov, ČEZ, Náchod, Jičín, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji zdraží voda a teplo, ceny odpadů a MHD zůstanou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.