Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Teplo v Hradci zdraží o pět procent, domácnost si připlatí 640 korun

Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové zvýší od ledna cenu tepla o pět procent na 535 Kč za gigajoule (GJ). Firma v krajském městě dodává teplo do 24 tisíc domácností. Hlavním důvodem zdražení je zvýšení ceny tepla z Elektráren Opatovice, od nichž Tepelné hospodářství teplo pro své zákazníky nakupuje, řekl dnes ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler. Jako další důvody zdražení označil růst materiálových nákladů, mezd a dalších provozních nákladů.

Účet za teplo hradecké domácnosti ve třípokojovém bytě při průměrné spotřebě 25 gigajoulů příští rok vzroste přibližně o 640 korun na přibližně 13 370 korun. V letech 2017 a 2018 Tepelné hospodářství Hradec Králové, které patří městu, ceny neměnilo a dosud drželo cenu z roku 2016 ve výši 509 korun za GJ.

Současná průměrná cena tepla z uhlí v ČR činí zhruba 580 Kč/GJ, ze zemního plynu pak asi 605 Kč/GJ. Cena tepla v Hradci Králové bude i pod zdražení nadále pod touto úrovní.

Podle Teplárenského sdružení ČR je hlavním důvodem růstu cen tepla nárůst nákladů na povolenky na emise skleníkových plynů. Sdružení uvedlo, že v případě tepláren na uhlí, kam patří i opatovická elektrárna, bude ve většině případů meziroční nárůst ceny tepla do pěti procent.

Královéhradecké Tepelné hospodářství zásobuje teplem vedle domácností i školy a další veřejné a soukromé instituce. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Do některých lokalit v Hradci Králové dodává teplo přímo i společnost Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkuruje. Ceny pro příští rok Elektrárny Opatovice zatím neoznámily, pro letošní rok to bylo 508 Kč/GJ.

V roce 2015 město řešilo nabídku společnosti Elektrárny Opatovice na odkup 100 procent akcií Tepelného hospodářství za půl miliardy korun. Nakonec nabídku odmítlo a místní rozvody tepla i jeho distribuce a prodej zůstaly pod kontrolou radnice.

Loni Tepelné hospodářství vykázalo zisk 20,3 milionu korun. Městu firma vyplatila dividendu 17,65 milionu korun. Výnosy Tepelného hospodářství, které má přes 40 pracovníků, loni dosáhly 486 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, cena, peníze, Hradec, Hradec Králové, Elektrárna Opatovice nad Labem, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., Česko

Teplo v Hradci zdraží o pět procent, domácnost si připlatí 640 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.