Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tepelné hospodářství Hradec loni zopakovalo zisk přes 20 mil. Kč

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo asi do 24 tisíc domácností, loni mírně zvýšila zisk o 319 tisíc korun na 20,5 milionu korun. Růstu zisku firma loni dosáhla při stejné ceně dodávaného tepla jako v roce 2016. Město Hradec Králové by mělo z loňského zisku dostat dividendu 17,65 milionu korun, tedy stejnou částku jako ze zisku roku 2016.

Růst zisku při stejné ceně tepla firmě podle ředitele firmy Jiřího Seidlera umožnily úspory režijních nákladů, připojení nových odběratelů a parametry dlouhodobého kontraktu na nákup tepla od společnosti Elektrárny Opatovice. „Mezi nové odběratele se zařadil například nyní budovaný bytový komplex Farářství. Loňský provoz se také obešel bez havárií,“ uvedl Seidler. Firma také loni dala méně peněz za nákup služeb.

Výnosy společnosti loni vzrostly o jedno procento na 486 milionů korun. Firma loni podle Seidlera udělala investice a opravy téměř za 20 milionů korun, což bylo na úrovni roku 2016. Průměrný plat 43 pracovníků loni vzrostl o 11 procent na 43 610 korun. U dělnických profesí nárůst činil 25 procent na 38 250 korun. V Královéhradeckém kraji to představovalo nadprůměrný výdělek. Průměrná mzda loni v kraji vzrostla o 7,6 procenta na 27 087 Kč.

Ani pro letošní rok Tepelné hospodářství ceny neměnilo a nechalo ceny let 2016 a 2017 ve výši 509 korun za gigajoule (GJ). V celé ČR je nyní průměrná cena tepla z uhlí zhruba 570 Kč/GJ, ze zemního plynu asi 615 Kč/GJ. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně spotřebuje na vytápění bytu a ohřev vody 25 GJ tepla.

Do některých lokalit v Hradci Králové dodává teplo přímo i společnost Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkuruje. Podíl Tepelného hospodářství na trhu s teplem v Hradci se odhaduje asi na 80 procent. V roce 2015 město řešilo nabídku Elektráren Opatovice na odkup 100 procent akcií Tepelného hospodářství za půl miliardy korun. Město nakonec nabídku EOP odmítlo, místní rozvody tepla i jeho distribuce a prodej tak zůstaly pod kontrolou radnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplárny, zisk, hospodaření, teplo, Hradec Králové, Tepelné hospodářství Hradec Králové, a.s., EBEH Opatovice, a.s. v likvidaci, Česko, Elektrárna Opatovice nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné hospodářství Hradec loni zopakovalo zisk přes 20 mil. Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.