Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V miliardovém tendru Lesů ČR je 26 firem, o pět méně než loni

Do osmimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva 2019+ v letech 2019 až 2023 podalo nabídky 26 firem. Loni se do tendrů 2018+ přihlásilo 31 firem. Tendr 2019+ je rozdělen na 47 územních jednotek a týká se asi pětiny lesů podniku. Vítězné firmy by na jednotkách měly začít pracovat v lednu, řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Uzávěrka pro elektronické podání nabídek byla v pondělí. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v Česku.

Firmy v tendru 2019+ podaly celkem 126 nabídek na 46 jednotek. Na jednotku Měřín na Vysočině žádnou nabídku nepodaly. „Tuto zakázku vypíšeme v nejbližší době, nesmí dojít k ohrožení termínu zahájení prací,“ uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček. Průměr na jednotku činí 2,74 nabídky. Loni v tendru 2018+ se soutěžilo o 52 jednotek, na něž firmy podaly 196 nabídek. Průměr na jednotku tehdy činil 3,77 nabídky.

Počet firem přihlášených do nynějšího tendru je nejnižší od roku 2011, kdy podnik tendrem 2012+ zahájil pětiletý senátní systém zadávání zakázek. První tendr 2012+ byl na celé území Lesů ČR, od té doby se každý rok soutěží přibližně o pětinu území. S úbytkem přihlášených firem do tendrů klesá i průměrný počet nabídek na jednotlivé části tendru.

Největší zájem mezi firmami o práci pro Lesy ČR byl v tendru 2012+, kdy 56 firem při 117 soutěžených jednotkách podalo celkem 1504 nabídek. Na jednu jednotku tak připadlo téměř 13 nabídek. Od tendru 2015+ průměrný počet nabídek na jednu jednotku postupně klesl z 8,4 na letošních 2,7. Je to dáno i tím, že proti minulosti již firmy nedávají nabídky na všechny části tendru, ale zaměřují se na jednotky v rajonu své působnosti.

Do tendru 2019+ se přihlásili všichni současní hlavní obchodní partneři státního podniku. Nabídky podala skupina Uniles z holdingu Agrofert, Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou i Jihozápadní dřevařská.

V tendru se zájemci ucházejí o těžbu 2,3 milionu metrů krychlových dříví za rok, celkem jde o téměř 11 milionů metrů krychlových dřeva. Předpokládaná hodnota soutěžených prací je asi 8,37 miliardy korun včetně takzvaného opčního práva. Bez něj hodnota zakázky činí 6,4 miliardy korun. Jediným kritériem pro určení vítěze je v tendru 2019+ opět cena.

„V případě, že některé firmy vzhledem k současné situaci na trhu podaly do tendru nereálné nabídky s nevýhodnou cenou pro Lesy ČR, budou takové zakázky zrušeny,“ upozornil Vojáček.

Čtyřicet smluv by mělo být uzavřeno na dobu pěti let, další dvě jsou čtyřleté a pět tříletých. Hodnocení nabídek potrvá do konce listopadu, poté Lesy ČR zveřejní výsledky.

Novinkou letošních tendrů je to, že vybraný smluvní partner po naplnění kontraktu bude moci své těžařské kapacity dál využít k výrobě dřeva pro Lesy ČR. Podnik si tím chce udržet kapacity smluvního partnera především pro likvidaci nynější rozsáhlé kůrovcové kalamity v českých lesích.

Všechny soutěžené jednotky jsou v režimu takzvané komplexní zakázky. Vítězné firmy tak budou provádět těžbu, pěstební práce i prodávat dřevo. V minulosti byla menší část jednotek soutěžena zvlášť na pěstební práce či těžbu, podnik od tohoto dělení nyní ustoupil.

V loňském lesnickém tendru 2018+ byla nejúspěšnější Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, která získala devět kontraktů z 52 soutěžených jednotek.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lesy, dřevo, Lesy ČR, tendry, Lesy České republiky, les, těžba, Česko, Josef Vojáček, Kraj Vysočina, Ledeč nad Sázavou, Měřín, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V miliardovém tendru Lesů ČR je 26 firem, o pět méně než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.