Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji loni stoupl počet podnikatelů

Počet ekonomických subjektů registrovaných v Královéhradeckém kraji se loni zvýšil o jedno procento na dosud nejvyšších 139 199. Růst zaznamenaly právnické osoby i podnikající fyzické osoby.

Počet podnikatelských subjektů v posledních letech v kraji trvale roste. Při vzniku kraje v roce 2000 jich bylo mírně přes 108 tisíc, tedy o čtvrtinu méně než nyní. Vyplývá to z údajů hradecké pobočky Českého statistického úřadu.

Na loňském růstu se více podílely firmy a jiné právnické osoby, jejichž počet se loni zvedl o 730 na 26 976. Největší část z nich, zhruba 14 000 jednotek, tvořily obchodní společnosti. Počet živnostníků a podnikajících fyzických osob v různých oborech loni vzrostl o 539 na 112 223.

Z hlediska oborů se nejvíce podnikatelských subjektů zabývalo obchodem, ubytováním a stravováním. Jejich počet přes zavedení povinnosti elektronické evidence tržeb (EET) loni vzrostl o 1345 na 41.262 subjektů. V odvětví průmyslu podnikalo přes 19.000 subjektů a ve stavebnictví zhruba 17.500 subjektů. V zemědělství, rybářství a lesnictví vyvíjelo činnost 8400 podnikatelů.

Podniků s více než 250 zaměstnanci statistici loni v kraji evidovali 82. Bylo to o sedm více než předloni. Mezi největší podniky v kraji podle počtu zaměstnanců patří například Škoda Auto se závody Kvasiny a Vrchlabí, státní podnik Lesy České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, textilka Juta, Oblastní nemocnice Náchod či jičínský Continental.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, ekonomika, podnikání, ČSÚ, Český statistický úřad, EET, ŠKODA AUTO a.s., Continental AG, Lesy České republiky, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Juta, Oblastní nemocnice Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji loni stoupl počet podnikatelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.