Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tropický víkend dal zabrat i záchranářům. V kraji zaznamenali téměř 450 zásahů

Od pátku do neděle přijali operátoři krajského operačního střediska jen na tísňové lince 155 více než 800 výzev, na jejichž základě výjezdové skupiny v kraji zrealizovaly téměř 450 zásahů. Dvanáctkrát startovala letecká záchranná služba.

Velmi těžký zásah záchranáři absolvovali v pátek těsně před jedenáctou hodinou, kdy museli pomoci šedesátišestiletému muži v nepřístupném terénu Vlčí rokle uprostřed Adršpašsko-Teplických skal. „Letečtí záchranáři byli připraveni na zásah prostřednictvím lanového podvěsu, nakonec se jim ale podařilo přistát nedaleko místa, kde se nemocný s podezřením na mozkovou příhodu nacházel. Po ošetření a vyproštění z terénu byl muž předán výjezdové skupině RZP, která jej převezla do trutnovské nemocnice,“ uvedl mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Využití speciálních činností ale letečtí záchranáři neunikli nadlouho. Hned po patnácté hodině totiž spolu s Horskou službou museli vyrazit na záchrannou akci do jednoho s nejnáročnějších terénů v Krkonoších.

Těsně pod vrcholem Studniční hory, v oblasti Velké Studniční jámy totiž zabloudili a uvízli tři turisté. „Šedesátiletý muž navíc trpěl rovněž zdravotními problémy z vyčerpání. Protože zpočátku nebylo možné určit přesnou polohu skupiny, volající si podle instrukcí Horské služby nainstaloval do telefonu mobilní aplikaci Záchranka, s jejíž pomocí následně odeslal přesné souřadnice,“ popsal Novák

Tím se celá záchranná akce zásadně urychlila. Turisté nebyli do náročného lezeckého terénu vybaveni a tak hrozilo bezprostřední nebezpečí jejich pádu stovky metrů do rokle. „Proto byli na Studniční horu vrtulníkem vysazeni záchranáři Horské služby, kteří k postiženým slanili a zřídili potřebné jištění. Již tak náročné podmínky komplikovala navíc zhoršující se meteorologická situace. Do Obřího dolu se totiž blížila nízká oblačnost, která by znemožnila bezpečné provedení zásahu. Ta s sebou přinesla také silný déšť, který pro lidi, čekající na vysvobození, znamenal reálnou hrozbu podchlazení,“ řekl mluvčí.

Záchranáři tak museli bojovat také s časem, aby mohli k bezpečnému vyproštění turistů využít vrtulník. Nakonec se jim pomocí lanového podvěsu podařilo vyprostit vyčerpaného a podchlazeného muže, kterého dopravili na stanici Horské služby v Peci pod Sněžkou k dalšímu ošetření. Druzí dva členové výpravy, kteří se nacházeli blíže k vrcholu Studniční hory, byli z místa evakuováni prostřednictvím záchranářů Horské služby. Z celé události vyvázli bez zranění.

Autoři | Foto ZZS KHK

Štítky ZZS KHK, záchranáři, zásahy, léto, horská služba, terén, Ivo Novák, Studniční hora, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tropický víkend dal zabrat i záchranářům. V kraji zaznamenali téměř 450 zásahů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.