Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nálezy z D11 ukážou archeologové veřejnosti v říjnu ve Všestarech

První možnost seznámit se s archeologickými nálezy z rozsáhlého výzkumu v trase dálnice D11 bude mít veřejnost v polovině října v Archeoparku Všestary na Hradecku. Záchranný archeologický výzkum mezi Hradcem Králové a Jaroměří trval od loňského jara a byl dosud největším výzkumem v ČR. Trasu dálnice archeologové opustili v červnu, poslední práce dělali na nalezišti u Trotiny.

Průzkum se v terénu týkal budoucí trasy dálnice D11 v minulosti hustě osídleném pásu mezi Hradcem Králové a Jaroměří o délce 25 kilometrů a šířce 60 metrů. Výzkum byl rozdělený do 15 úseků. Hodnota průzkumných a zemních prací je 789 milionů korun bez DPH.

„Jsme rádi, že se nálezy podařilo zachránit. Teď bude začínat fáze zpracování, která bude trvat přibližně dva roky,“ řekl archeolog a ředitel archeoparku Radomír Tichý, který se na vedení výzkumu podílí. Nálezy by archeopark chtěl na podzim prezentovat ve výstavním sále v hlavní budově.

Archeologové nyní budou jednotlivé nálezy časově zařazovat a budou vytvářet obraz toho, jak vypadalo historické osídlení podél Labe mezi Hradcem Králové a Jaroměří, jaká tam byla příroda, zda objekty tvořily celky nebo čím se lidé živili.

Nálezů ke zpracování jsou podle Tichého tisíce, nejčastěji jde o zlomky keramiky, zlomky vypálené hlíny mazanice, kamenné nástroje, zlomky kamenných seker, pazourkové nástroje. Špatně se dochovaly kosti, ať už lidské či zvířecí. Nálezy jsou nyní uloženy v depozitářích. Pro určení stáří skončí část nálezů v laboratořích, kde bude zkoumána radiokarbonovou metodou.

Nálezy v trase D11 začínají mladší dobou kamennou, tedy zemědělským pravěkem, nechybějí domy a pohřebiště ze starší doby bronzové, pohřebiště raného středověku či pozůstatky polních opevnění armád z 18. století či z prusko-rakouské války roku 1866. Poslední venkovní práce udělali archeologové na bohatém nalezišti u Trotiny. „Bylo tam extrémní množství nálezů, prozkoumat a zdokumentovat území bylo časově náročné,“ řekl Tichý.

Archeology například překvapila dvě pohřebiště u Semonic ze sklonku mladší doby kamenné. „Pohřebiště by měla patřit kultuře se šňůrovou keramikou, o které jsme si donedávna mysleli, že ve východních Čechách není,“ řekl Tichý. Stopy po této kultuře pravěkých kočovníků, jejichž nejvýraznějším projevem byla v ruce tvarovaná keramika s otisky šňůry, našli vědci dříve i v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku.

Výzkum svou hodnotou nemá v ČR obdoby. Dodavatele prací vybralo Ředitelství silnic a dálnic ve čtyřech tendrech. Ze stavebních firem se výzkumu účastnily společnosti Eurovia, Sovis, Berger Bohemia a Hochtief CZ. Vykopávky zajišťovaly Archeologické centrum Olomouc, Univerzita Hradec Králové a pražská společnost Archaia.

Na archeology prozkoumaném úseku stavbaři v květnu začali stavět dálnici mezi Smiřicemi a Jaroměří. U úseku od konce dálnice v Hradci Králové do Smiřic čekají na vydání pravomocného stavebního povolení pro úsek Hradec - Předměřice nad Labem.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky D11, stavba, dálnice, nálezy, archeologie, Dálnice D11, výzkum, Hradec Králové, Všestary, Jaroměř, Česko, Radomír Tichý, Trotina, keramika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezy z D11 ukážou archeologové veřejnosti v říjnu ve Všestarech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.