Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Majitel lesa dostal pokutu 250 tisíc, nezpracoval kůrovcové dříví

Majitel lesa v okolí Doubravice u České Skalice na Náchodsku musí zaplatit pokutu ve výši 250 tisíc korun. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) potrestala společnost New Dobrawitz za to, že včas nezpracovala dřevo napadené kůrovcem, čímž došlo k rozšíření škůdce na okolní lesy.

Pokuta byla udělena již v roce 2009, ale až nyní po vleklých soudních sporech nabyla právní moci. Společnost New Dobrawitz, kterou Česká tisková kancelář oslovila, odmítla záležitost komentovat.

Podle ředitele Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové Lukáše Trávníčka firma jako vlastník lesa významně zanedbala ochranu lesa proti kalamitním hmyzím škůdcům.

„Společnost nezajistila včasné zpracování kůrovcového dříví, takže došlo k postupnému zvýšení rozsahu napadení a rozvoji populace lýkožrouta smrkového a lýkožrouta lesklého. To zapříčinilo vyrojení nové generace kůrovců do okolních lesních porostů,“ uvedl.

Inspektoři v kontrolovaných lesích zjistili 320 metrů krychlových kůrovcových souší po opuštění kůrovci a nejméně 820 metrů krychlových stromů, kde byl kůrovec v době kontroly přítomen. „Zjistili jsme, že vlastník lesa stromy postupně asanuje, ale s ohledem na pomalý postup prací dochází k dalšímu šíření kůrovce,“ řekla Jana Jandová z ČIŽP.

Celkem došlo k odumření nebo vykácení kůrovcového dříví o objemu 1270 metrů krychlových a napadení dalších 180 metrů krychlových smrkového porostu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kůrovec, lesy, pokuta, ČIŽP, les, Česká inspekce životního prostředí, kůrovci, okres Náchod, Česká Skalice, Doubravice, Hradec Králové, Jana Jandová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel lesa dostal pokutu 250 tisíc, nezpracoval kůrovcové dříví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.