Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Královéhradecký kraj nově vymezil rezervaci Kostelecký zámecký park

Královéhradecký kraj upravil vymezení přírodní rezervace Kostelecký zámecký park v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku. Plocha přírodní rezervace, kterou vyhlásil v listopadu 1995 Okresní úřad v Rychnově nad Kněžnou, bude téměř o jeden hektar menší. Rozhodla o tom v pondělí rada kraje.

Právní předpis, kterým okresní úřad přírodní rezervaci vyhlásil, podle mluvčí hejtmanství Sylvie Velčovské neodpovídá současné právní úpravě a plošné vymezení zvláště chráněného území nekoresponduje se skutečným stavem. „Proto bylo nutné nově vymezit hranice přírodní rezervace. Její hranice byla upravena ve východní části tak, aby nově vymezené území rezervace nezasahovalo, v souladu s platným územním plánem města, do plochy územní rezervy dopravní infrastruktury,“ řekla Velčovská.

Dosavadní rozloha je 29,6 hektaru. Navrhovaná přírodní rezervace má po úpravě rozlohu 28,58 hektaru a její nově vyhlášené ochranné pásmo 0,74 hektaru.

Předmětem ochrany v přírodní rezervaci jsou například ekosystémy smíšených jasanovo-olšových lužních lesů, dubohabřin a suťových lesů a některé typy luční vegetace. V lesoparku se vyskytují populace zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů a dalších vzácných druhů včetně jejich biotopů, jako jsou například hojně rozšířené bledule jarní a měsíčnice vytrvalá. Rezervaci kompozičně dotváří přírodně-krajinářský celek zámeckého parku s dominantními dřevinami, kde se úzce propojuje krajina blízká přírodě s krajinou kulturní, po staletí ovlivňovanou a vytvářenou člověkem.

Autoři | Foto Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Štítky Kostelecký zámecký park, ochrana, území, přírodní rezervace, Královéhradecký kraj, okres Rychnov nad Kněžnou, Rychnov nad Kněžnou, Kostelec nad Orlicí, zámecký park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj nově vymezil rezervaci Kostelecký zámecký park  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.