Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začala stavba cyklostezky z Hradce do Vysoké n. Labem

Stavba první etapy cyklostezky, která v budoucnu spojí Hradec Králové a Pardubice, začala. Pětikilometrový úsek z Hradce do Vysoké nad Labem za více než 30 milionů korun má být hotov letos, řekl starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák.

Podle něj se tím završily práce na přípravě projektu, trvající sedm let. „V roce 2011 jsme uspořádali propagační cyklojízdu, které se zúčastnili oba hejtmani i primátoři. Jeli ze dvou stran, od Pardubic a od Hradce a setkali se se starosty ve Vysoké. Podepsali jsme memorandum, že máme všichni zájem na vzniku cyklostezky a že nanejvýš za tři roky bude hotovo. Uplynulo sedm let a jsme u první etapy. Buďme ale i za to rádi,“ řekl Horák.

Pětikilometrový úsek cyklostezky povede z hradecké Třebše podél Labe a končit bude zatím ve Vysoké nad Labem u tělocvičny. Slepé rameno ve Třebši překlene lehká kovová lávka. Povrch stezky bude asfaltový, šířka tři metry plus půl metru zpevněné krajnice na každé straně, pro případné vyhýbání cyklistů. Celkové náklady na tuto investici jsou 31,5 milionu korun, dotace z IROP je 27 milionů, zbytek tvoří příspěvky města Hradce Králové a Královéhradeckého kraje.

Úsek do Vysoké bude součástí plánované asi 23 kilometrů dlouhé cyklostezky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi, které se také říká "stezka mechu a perníku". Trasa budoucí cyklostezky povede z Hradce přes Vysokou do Opatovic, za elektrárnou přejde Labe do Dřítče a pak kolem Kunětické Hory do Pardubic. „Máme to rozdělené na pět nebo šest etap. Na dvě už máme územní rozhodnutí v právní moci, zbytek se dokončuje k územnímu řízení,“ uvedl Horák. Podle něho jsou největším problémem výkupy pozemků v plánované trase cyklostezky. „Pokud půjde vše dobře, tak bychom se mohli svézt po cyklostezce mezi Hradcem a Pardubicemi v roce 2020,“ dodal.

Stavba cyklostezky mezi oběma krajskými městy se chystá několik let. Podle původních odhadů má výstavba stát zhruba 140 milionů korun.

V hradeckém kraji je nevyužívanější cyklotrasou stezka mezi Hradcem Králové a Kuksem na Trutnovsku, která je v provozu od roku 2013. Výstavba 26 kilometrů dlouhé stezky stála 68 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky cyklostezka, stavba, Hradec Králové, Pardubice, Labe, Vysoká nad Labem, Jiří Horák, Třebeš, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba cyklostezky z Hradce do Vysoké n. Labem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.