Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bourání skončilo, nyní se začne stavět. Modernizace náchodské nemocnice pokračuje podle plánu

Koncem června uplyne již čtvrt roku od podpisu smlouvy na první etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod za 1,344 miliardy korun. Za tuto dobu dělníci v nemocničním areálu provedli demoliční a přípravné práce. Nyní začne samotná stavba, kterou dnes zahájili zástupci Královéhradeckého kraje, města Náchod a stavebních firem.

„Dostavba a modernizace Oblastní nemocnice Náchod už opravdu není jen slibem nebo zprávou o podpisu smlouvy. Stavební práce začaly a budou intenzivně pokračovat, dokud nebude hotovo. Musíme náchodskou nemocnici modernizovat, protože věřím, že pouze kvalitní a moderní zázemí nám zajistí příchod nových lékařů a sester. Jsem velmi rád, že slib, že na jaře začneme stavět, jsme splnili a harmonogram, který jsme si předsevzali, plníme,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Od předání staveniště dělníci pracovali na přípravách pro samotný začátek stavby. Zbourána byla hospodářská budova včetně spojovacích koridorů, které ji propojovaly s pavilony A a D. Před demolicí byla upravena trasa potrubní pošty, která hospodářskou budovu vedla. Jako další bylo nutné provést montáž základových patek a provizorních technických rozvodů podél stávajících objektů.

„Považuji tento projekt za nejtěžší v mé dosavadní kariéře. Děkuji celému svému týmu za tvrdou práci, kterou odvedl. Za kraj také na vše dohlížíme, aby nás nic nezdržovalo v harmonogramu stavby. Jednou za týden také pravidelně jezdíme na kontrolní dny. Zároveň máme vždy za Královéhradecký kraj alespoň jednoho pracovníka na stavbě samotné,“ řekl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast investic a majetku.

Práce zahrnuly také zřízení sjezdu pro sanitní vozy na ulici Purkyňovy. Z ulice Nemocniční byl zajištěn nový vstup do pavilonu rehabilitace. Kvůli zákazu parkování je nutné neustále dohlížet na dopravní stav v okolí nemocnice.

„Dopravní situace v této lokalitě není a nebude jednoduchá. Návštěvníky a zaměstnance už nyní primárně trápí především parkování. Je zřejmé, že během stavby budeme muset všichni ubrat ze svého komfortu a nebudeme moci zaparkovat v bezprostřední blízkosti nemocnice. Proto jsme jako město nabídli alespoň možnost rozšíření dopravních spojů městské hromadné dopravy a připravujeme v nejbližších týdnech po nezbytných stavebních úpravách (vybudování zálivu pro zastávku BUS ve směru do města) zavedení autobusového spojení pro personál i návštěvníky nemocnice v kratších časových intervalech. A samozřejmě hledáme další možnosti pro parkování po dobu rekonstrukce. Zvažujeme úpravu plochy mezi horním a dolním areálem nemocnice u ZŠ TGM, jistou alternativou pak bude i parkování v docházkové vzdálenosti hned za řekou Metuje, u sportovní haly v ulici Na Hamrech,“ sdělil starosta města Náchod Jan Birke.

Základem modernizace je výstavba dvou nových nemocničních objektů J a K, které jsou na sebe napojeny jak v nadzemní části, tak v podzemí. Dále vznikne objekt O, kde budou uloženy zdroje medicinálních plynů, bude vystavěn nadzemní koridor mezi budovami A a K. Zároveň se mimo jiné počítá s vybudováním chodníků a přístupových komunikací.

Náchodská nemocnice byla dlouho investičně podfinancovaná, protože se stále nedařilo zahájit výstavbu. Naší představou je, že touto enormní investicí se Oblastní nemocnice Náchod zmodernizuje na několik nadcházejících desetiletí. Jedná se o klíčovou investici do zdravotnické infrastruktury, kterou jistě ocení nejen každý občan ve spadu této nemocnice, ale věřím, že i náš lékařský personál,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Na první etapu modernizace Oblastní nemocnice Náchod se v listopadu 2017 sešly celkem tři nabídky. Nejnižší částku ve výši 1,344 miliardy korun nabídlo konsorcium společností Geosan Group, a. s. a BAK stavební společnost, a. s., které nyní projekt realizuje.

Královéhradecký kraj poprvé tendr na modernizaci náchodské nemocnice vypsal v březnu 2012, v květnu následujícího roku ho zrušil. Podobný případ byl u druhého tendru, který kraj vypsal v červenci 2015. Třetí tendr zrušilo nové vedení kraje v prosinci 2016 z důvodu jeho nedůvěryhodnosti a následně vypsalo 1. srpna 2017 v pořadí čtvrtý tendr.

Tisková zpráva | Foto Královéhradecký kraj

Štítky nemocnice, Náchod, modernizace, rekonstrukce, Oblastní nemocnice Náchod, Královéhradecký kraj, parkování, investice, Jiří Štěpán, Jan Birke, Aleš Cabicar, Václav Řehoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bourání skončilo, nyní se začne stavět. Modernizace náchodské nemocnice pokračuje podle plánu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.