Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jičín zahájil prodej bývalých kasáren firmě SeneCura

V Jičíně dnes začal proces převodu vlastnictví bývalých kasáren na firmu SeneCura, dříve Senior holding, která chce kasárna přestavět na domov pro seniory. Investor se dnešním podpisem smlouvy s městem Jičín o smlouvě budoucí kupní zavázal ke koupi objektů. Zároveň získal jistotu, že v případě splnění podmínek je získá, vyplynulo z vyjádření vedení radnice. Výstavba domova, která by měla trvat maximálně 14 měsíců, by mohla začít v roce 2019. Město za kasárna dostane přes 11 milionů korun.

„Je to začátek procesu přechodu vlastnictví,“ řekl místostarosta Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). Podmínkou pro převod majetku je, že investor do tří let získá územní rozhodnutí. „Ve smlouvě je zakomponovaná i samotná kupní smlouva, kterou město podepíše, až bude splněna podmínka. Po dnešku má firma jistotu, že jestli to splní, vlastnictví budov na ni přejde,“ uvedl Hamáček.

Při dřívějším podpisu rezervační smlouvy s městem firma zaplatila 100 tisíc korun. „Jde o první splátku, její výše bude odečtena od kupní ceny. Druhá splátka ve výši 500 tisíc má být uhrazena do 30 dnů ode dne podpisu budoucí kupní smlouvy,“ dodal Hamáček.

Zástupce firmy Pantelis Larcou řekl, že společnost chce v Jičíně investovat celkem asi 150 milionů korun. „Je v tom vše, nákup staveb, projektová dokumentace, právníci, ale i investice do stavby, interiérů i do takzvaných malých produktů, jako jsou například léky, tedy cokoli, co personál potřebuje pro péči,“ řekl Larcou.

Pro Jičín je prodej kasáren významnou transakcí. Zastupitelstvo schválilo prodej budov za 11,65 milionu korun loni v prosinci. Podle Hamáčka je to jeden z největších jednorázových prodejů majetků města v novodobé historii.

Firma chce objekty, které jsou vedle sebe, propojit a vybudovat domov pro seniory poskytující čtyřiadvacetihodinovou péči, mimo jiné i lidem trpícím Alzheimerovou chorobou. Domov by měl mít asi 120 lůžek a asi 70 zaměstnanců včetně pomocného personálu. V podkroví investor vybuduje technické zázemí. Počítá se také s odlehčovací službou pro rodiny, které trvale poskytují péči seniorovi, ale nechtějí, aby žil ve specializovaném ústavu. Investor má za povinnost zachovat vnější fasádu a ráz střech.

SeneCura spadá do skupiny působící v Rakousku a Francii. Od roku 2015 je součástí francouzské skupiny Orpéa, která provozuje ve 12 zemích Evropy více než 800 pečovatelských a zdravotnických zařízení. Skupina SeneCura v Česku nyní provozuje 13 zařízení s kapacitou zhruba pro 2000 klientů a dalších osm zařízení připravuje. Vedle obvyklé péče o seniory v nich poskytuje specializovanou péči o lidi postižené Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demence.

Autoři | Foto jirka-suchomel.rajce.idnes.cz

Štítky prodej, kasárna, Jičín, domov pro seniory, Evropa, Francie, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín zahájil prodej bývalých kasáren firmě SeneCura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.