Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Hradci Králové se dnes přiotrávily kebabem desítky lidí

Desítky lidí se dnes odpoledne přiotrávily v provozovně rychlého občerstvení v historickém centru Hradce Králové, uvedla televize Prima. Ošetřili je lékaři ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

„V 18:30 jsme ošetřovali asi 35 lidí, kteří zvrací a jsou intoxikovaní masem, které se zřejmě špatně upeklo. Jsou mimo ohrožení života, následky mít nebudou,“ řekl lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl.. Lze očekávat, že pacientů přibude, podle dostupných informací by se otrava mohla týkat až 60 lidí.

V nemocnici bylo v podvečer zaplněno infekční oddělení a pohotovost, uvedl Tušl. „Otevřeli jsme i další část, takzvaný stacionář na interně, kde se o ně staráme. Nemáme problém se o takový počet lidí postarat,“ řekl.

Dodal, že prodejnu kebabu v centru města dnes odpoledne hygienici uzavřeli. Na problém je upozornila nemocnice. „Asi v 16:00 jsme ohlásili na hygienu, že tu je příval lidí s popsanými problémy. Předpokládám, že infekce se projeví za dvě hodiny od požití jídla a že ještě pár lidí by mohlo do nemocnice s obtížemi přijít,“ dodal.

Mluvčí krajských zdravotnických záchranářů Ivo Novák řekl, že první pacienty s podezřením na otravu ale přivezli do nemocnice už v pondělí. „Bylo to šest pacientů. Dnes jsme jich přivezli 22, další se do nemocnice dostali jiným způsobem. Trpěli nevolností, křečemi v břiše, zvraceli, byli dehydrovaní. Na tak masivní otravu jídlem za dobu svého působení u záchranky, tedy za 27 let, si nevzpomínám,“ řekl Novák.

Případem se zatím zabývají hygienici ve spolupráci se zdravotníky, policie nikoli. „Pokud by nám podali nějaký podnět, začali bychom se tím zabývat. Dosud se tak ale nestalo. Zatím ani nevím, jestli v tom lze spatřovat naplnění nějakého protiprávního jednání,“ řekla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Podobné případy jsou v ČR poměrně vzácné. Například před čtyřmi lety se přiotrávilo jídlem v centru Prahy přes 30 italských studentů. Také oni byli několik hodin hospitalizováni se zvracením a střevními potížemi.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kebab, otrava, Hradec Králové, jídlo, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient, TV Prima, Ivo Novák, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se dnes přiotrávily kebabem desítky lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.