Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Městské lesy Hradec Králové plánují výstavbu lesního výukového centra

Hradecké městské lesy připravují pro své návštěvníky další novinky. Po otevření přírodní posilovny a nové interaktivní stezky siluet a mimiker, by na místě bývalé myslivecké střelnice mohlo do konce roku 2020 vzniknout lesní centrum ekologické výchovy. Centrum by měly využívat především hradecké základní školy.

Projekt nazvaný Lesní centrum na větvi nahrazuje městem původně uvažované environmentální centrum za přibližně 20 milionů korun, které mělo být na místě hájovny U Dvou šraňků. Po protestech veřejnosti se radnice rozhodla od stavby moderního kruhového objektu centra ustoupit, hájovnu zachovat a centrum postavit jinde a jinak. Z nyní prázdné hájovny budou po rekonstrukci dva byty pro lesníky.

Chystané lesní centrum by měl tvořit dřevěný objekt s výukovou místností pro asi 30 lidí, venkovním posezením a sociálním zázemím. „Co nejvíce dalších stanovišť a ukázek, jak funguje lesní ekosystém, bude venku, přímo v lese. Celý areál bude mít rozlohu asi dva hektary,“ řekl ředitel Městských lesů Milan Zerzán. Děti se například seznámí s principem kořenové čističky vody, u centra budou i výběhy se zvířaty, která v lese žijí. Vzdělávací náplň centra by měla navazovat na výuku a osnovy škol.

Městské lesy mají rozlohu 3700 hektarů a těsně navazují na jihovýchodní část města. Slouží především jako zázemí pro rekreaci obyvatel Hradce Králové. Ročně je navštíví skoro milion lidí. Využívat mohou například asfaltový okruh pro in-line bruslaře a cyklisty, pohádkové stezky či rytířské hradiště. 

Předpokládaný rozpočet na výstavbu centra je zhruba šest milionů korun. „Podařilo se nám domluvit spolupráci s Lesy České republiky, které přislíbily dva a půl milionu korun, další čtyři miliony by měla pokrýt dotace od ministerstva pro místní rozvoj. Před zahájením projektování nás ale ještě čekají potřebné převody pozemků od města,“ přiblížil Zerzán. Se stavbou budovy by chtěli hradečtí lesníci začít v příštím roce, v průběhu roku 2020 by se dokončovalo úpravami v okolí.

S rekonstrukcí hájovny U Dvou šraňků by Městské lesy chtěly začít letos v létě a dokončit ji do konce roku 2019. „Konečná podoba hájovny by se měla co nejvíce přiblížit té původní z 30. let minulého století. Nepůvodní vikýře zmizí. Později za socialismu přistavěné objekty přijdou zdemolovat,“ řekl Zerzán. Náklady na rekonstrukci lesníci odhadují na čtyři miliony korun bez DPH.

V dlouhodobějším plánu lesníci připravují v lokalitě u Hoděšovic výstavbu asi desetihektarové obory pro chov jelenů evropských. „Je to vize dvou až tří let. Jelena evropského zde v lesích nepotkáte, ale pro jeho vznešenost a známost bychom ho u nás měli rádi zastoupeného,“ řekl Zerzán. Dosud můžou lidé v městských lesích ve dvou oborách vidět daňky, muflony, jeleny sika a v menší ohradě divoká prasata.

Autoři

Štítky les, stavba, Hradec Králové, rekonstrukce, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Lesy České republiky, Městský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské lesy Hradec Králové plánují výstavbu lesního výukového centra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.