Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přestavbu hradecké ZUŠ Střezina může zkomplikovat vadná smlouva

Rekonstrukci a přestavbu Základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové, která je současným největším investičním projektem města, může zkomplikovat chybně podepsaná varianta smlouvy mezi městem a stavební firmou Prima. Zastupitelé města včera nové znění smlouvy schválili, ale společnost Prima jeho podepsání podmiňuje uzavřením dalších dodatků.

„Budeme o tom s firmou jednat,“ řekl zastupitelům náměstek primátora pro investice Jindřich Vedlich.

Přestavba školy za asi 160 milionů korun začala předáním staveniště letos 18. ledna a zatím podle Vedlicha nabrala zpoždění v týdnech. Komplikace s podpisem správné varianty smlouvy nastala chybou investičního odboru, který podle jeho vedoucího Valentýna Avramova nedostatečně zkontroloval text smlouvy.

Zastupitel Martin Hanousek z opoziční Změny pro Hradec práci investičního odboru zkritizoval. „Jsem šokován, jaké dostáváme podklady z investičního odboru. Nikdo neví, co se ve smlouvě mění proti znění, které je v registru smluv. Je to manipulace,“ míní Hanousek. Neúspěšně navrhl, aby se projednání nové smlouvy odložilo, aby mohlo být jasně uvedeno, co se ve smlouvě mění.

Podle zastupitele Lubomíra Štěpán (KSČM) by nejlepším řešením bylo smluvní vztah s firmou Prima úplně ukončit a celou zakázku vypsat znovu, a dostat ji tak do právně stabilního stavu. „Bude nás to stát nějaký čas, ale ne čas v kriminále,“ prohlásil Štěpán.

Firma Prima si stěžuje na špatnou stavební dokumentaci. Advokát a zástupce Primy Pavel Moník nedávno České televizi řekl, že „podle dokumentace, jak je dnes dána, není možné dílo provést“. Jednatel Primy Jaroslav Javorský v polovině května řekl, že firma dělá všechno pro to, aby se projekt dokončil.

V případě ukončení kontraktu a vypsání nového výběrového řízení by se podle Vedlicha vše zdrželo zhruba o jeden rok. Podle Vedlicha firmě Prima hrozí, že na stavbě významně prodělá v řádu 20 až 30 milionů korun.

Zastupitelé dnes také schválili dodatek ke smlouvě týkající se víceprací a méněprací. V budově se musí navíc udělat sanace azbestu a bude nutné posunout dispozici výtahu. Místo původně dohodnutých 154,46 milionu korun bez DPH by město mělo nově zaplatit 155,02 milionu korun.

Umělecká škola Střezina, kterou navštěvuje přes 2000 žáků, na svou moderní budovu čeká čtvrt století. Hlavní částí projektu je rekonstrukce bývalé pavilonové Základní školy Jih na Slezském Předměstí, kde má škola již nyní své hlavní sídlo. Škola výuku kvůli opravě neomezila. Podle postupu oprav bude k opravám uvolňovat jednotlivé objekty a k výuce bude více využívat i své další dvě budovy v ulici Na Střezině a v Třebechovické ulici.

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky rekonstrukce, ZUŠ, Hradec Králové, Střezina, TV Prima, projekt, Jindřich Vedlich, Základní umělecká škola Střezina, Martin Hanousek, Lubomír Štěpán, oprava, KSČM, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavbu hradecké ZUŠ Střezina může zkomplikovat vadná smlouva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.